nogometom protiv politike / Naljutile su Lovrena, godinama ljute Putina, a zatvor im nije strano mjesto - Tko su zapravo Pussy Riot?

Image
Foto: AP Images/Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija

Borkinje za ljudska prava i ruski predsjednik Vladimir Putin godinama vode međusobnu bitku

20.7.2018.
10:00
AP Images/Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

U posljednjim, devedesetim minutama dramatične utakmice između Portugala i Irana sva svita svijeta na stadionu Saransk u ruskoj federalnoj jedinici Mordoviji je bila na nogama. Portugalski navijači hvatali su se za glave, a iranski navijači popikavali su se jedni o druge, grleći i podižući ljude koji su proživljavali čitav spektar emocija. 

Nogometna euforija zvaladala je Mordovijom koja inače nosi zanimljivu priču o jednom gulagu u kojem je 1963. godine završio fotograf Yuri Grimm. Kako je zapisao u svojim memoarima, vrhovni dužnosnici u gulagu poticali su kompetitivne sportove, između ostalog i nogomet, kako bi se zatvorenike držalo podalje od alkohola i naročito politike zbog koje su, manje ili više, upravo i završili u njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pedeset i pet godina kasnije, nogometna euforija na drugoj lokaciji u Rusiji, moskovskom stadionu Lužnjiki i još jedna priča o svojevrsnom gulagu. 

>> FOTO Članice benda Pussy Riot upale na teren i prekinule utakmicu Hrvatske i Francuske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija" ulazi na teren

U 52. minuti dramatične finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske sva svita svijeta na stadionu Lužnjiki je bila na nogama. Igrači su izbezumljeno gledali u jednog muškarca i tri žene koji terenom trče odjeveni u policajce, a ni sami navijači nisu mogli vjerovati što se događa. 

Image

Pogledajte kako je Lovren reagirao na bend Pussy Riot koji je prekinuo utakmicu

Image

Pogledajte kako je Lovren reagirao na bend Pussy Riot koji je prekinuo utakmicu

Propust koji će se pripisivati Vladimiru Putinu dobiva na težini kada se na Twitteru pojavljuje informacija da su na terenu članovi Pussy Riota, ruskog feminističkog punk rock benda koji mu već godinama zadaje ozbiljne glavobolje. A ozbiljnu glavobolju zadali su i Dejanu Lovrenu koji je imao potrebu muškarca odjevenog u policajca osobno sankcionirati. Tko ga može kriviti, ipak se igralo finale svih finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> FOTO Pogledajte kako je Lovren reagirao na bend Pussy Riot koji je prekinuo utakmicu

Borkinje za ljudska prava, kako se nazivaju, izvele su performans "Policajac ulazi u igru" koji je, kako tvrde, inspiriran poznatim ruskim poetom Dmitrijem Prigovom. Upadom na teren Pussy Riot su htjele ukazati na korupciju i kriminal koji se odvijaju skriveni pod okriljem sporta. Također, Pussy Riot su imale i niz zahtjeva među kojima valja istaknuti onaj za oslobođenje svih političkih zatvorenika i za zaustavljanje fabriciranja kriminala i uhićenja nevinih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Članovi skupine Pussy Riot dobili 15 dana zatvora zbog prekida utakmice

Antiputinovski performans 

Performans im je priskrbio boravak u zatvoru, što im vjerojatno nije teško palo. Nije im prvi put. Naime, 2012. godine, članice Pussy Riota Nadezhda Tolokonnikova, Mariya Alyokhina i Yekaterina Samutsevich u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi izvele su nadasve zanimljiv performans zbog kojeg je Putin vjerojatno iste večeri kada je čuo za njega kljuknuo dva Persena i poželio biti običan aparatčik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom antiputinovskom performasnu članice Pussy Riota obratile su se Bogorodici kojoj se ionako svi kriminalci u jednom trenu svog života obraćaju. Poručile su one njoj kroz pjesmu "Virgin Mary, Mother of God, Expel Putin!" da "izbaci Putina" jer su veze između države i Crkve prebliske, a Bogorodica ih je, očito iznervirana činjenicom da joj već tko zna koji put taj dan netko nešto poručuje, odlučila kazniti.

Tolokonnikova, Alyokhina i Samutsevich dobile su dvije godine zatvora i osuđene su “zbog huliganizma motiviranog vjerskom mržnjom”. "Dobile su ono što su tražile", pobjedonosno je rekao Putin nakon uspješne akcije "Slom p**ke". Mislio je da mu one više neće zadavati glavobolje, no prevario se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportom protiv politike

Pussy Riot su došle pod povećalo svjetske javnosti, ali i Putin. Javnost je s pažnjom pratila slučaj, mediji su detaljno opisivali svako suđenje, a bitka borkinja za ljudska prava protiv ruskog predsjednika u periodu kada se zakuhao problem s Ukrajinom nikako nije bila dobra za Putina. 

Pokazalo se da će Putin možda dobiti bitku, ali će izgubiti rat. Poput Yurija s početka priče, Tolokonnikova je također provela vrijeme u, kako ga je sama opisala, svojevrsnom gulagu u Mordoviji iz kojeg i potječe njeno svjedočanstvo u kojem opisuje uvjete u kojima žive ruske zatvorenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolokonnikova, očito inspirirana idejom vrhovnih dužnosnika, po izlasku iz zatvora 2013., imala je jasnu viziju za idući performans. Pet godina kasnije, na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji članovi Pussy Riota ulijeću u teren usred finalne utakmice i šokiraju javnost i navijače. Putin je vjerojatno iste večeri kljuknuo dva Persena, opsovao sebi u bradu onoga kome je na pamet uopće pala ideja da se u gulazima potiče zatvorenike na sport i poželio biti tek običan aparatčik.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo