kaos dostave / Naručite danas da stigne za Božić - cijeli svijet u prometnom kolapsu: Hoće li Djed Mraz kasniti i u Hrvatsku?

Jedna od šest osoba tijekom protekla dva tjedna nije mogla kupiti sve osnovne namirnice, pišu britanski mediji

12.10.2021.
18:40
VOYO logo

Mnogi će diljem svijeta upravo u to vrijeme biti razočarani - ne samo da cijene rastu već su zbog brexita police na otoku prazne, a nema ni goriva. Prazne police i u Americi zbog globalne krize zbog katastrofe s kontejnerskim prijevozom. Sve naručeno kasni i bit će još i gore. 

Ima li kašnjenja u Hrvatskoj i jeste li već zakasnili s narudžbom božićnih darova?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od šest osoba tijekom protekla dva tjedna nije mogla kupiti sve osnovne namirnice, pišu britanski mediji. Police su sve praznije, najviše nedostaje mlijeka, salate, mesa.

"Cijene hrane su dosta porasle, a dostupnost je selektivna, u boljim kvartovima je ok dok na ostalim mjestima osjeti se nestašica, gorivo također je teško dostupno, uveden je limit na točenje, čeka se dugo, što na neki način podsjeća na događanja iz bivše Jugoslavije iz 70-ih godinama", kaže Boris Miloš Sanchez iz Velike Britanije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog manjka vozača kamiona - na benzinskim crpkama nedostaje goriva. 

"Dramatičan porast troškova energenata na svjetskim tržištima doveo je da veliki broj opskrbljivača struje i plina su otišli u stečaj dok ostali traže državnu pomoć", dodaje Miloš Sanchez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da će se uskoro stvari stabilizirati - ali treba vremena, jer rezultat je ovo nedostatka radnika uslijed Brexita, i globalne krize uzrokovane koronavirusom. No lanac opskrbe kasni u cijelom svijetu. U američkim lukama danima se gomIla teret koji treba biti transportiran do skladišta.

"Cijeli problem nastaje zbog problema koji se nalaze u tri područja - nedostatku radne snage, cijenama energenata i općenito o ovim problemim u dostavnim tim dobavnim lancima zbog poremećaja razlike u potražnji između zapada i istoka", govori ekonomski analitičar Hrvoje Serdarušić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupnja na vrijeme

U Kini, velikom izvozniku brojnih potrepština, dio tvornica trenutačno ne radi, nema ni dovoljno trasportnih kontejnera, a ni vozača. Tijekom lockdowna svugdje je pala proizvodnja pa sada nema dovoljno sirovina. 

U Hrvatskoj se ovaj globalni problem, za sad, odrAzio na povećanje cijena hrane, kao i povremeno kašnjenje pošiljaka naručenih putem internetskih trgovina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče pošiljaka koje dolaze iz nekih trećih zemalja ove poglavito mislimo na Kinu i Aziju još uvijek dolazi do određenih kašnjenja, to ne možemo reći da je vraćeno na stanje prije 2019. Te pošiljke znaju doći i za dva tjedna, a znaju doći i za dva mjeseca", govori", kaže Jo Kempen iz Hrvatske pošte. 

Zato je porasla online trgovina unutar Europske unije - jer što je država udaljenija - to je veća mogućnost da će roba kasniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Avionski promet se još nije u potpunosti normalizirao, a sva pošta zapravo u pravilu dolazi putem aviona, to se nakon korone promijenilo, sada nam iz Kine i dalje dobar dio robe dolazi kopnenim putem, dio željeznicama, a onda dio kamionima i kombijima iz nekih europskih centara", kaže Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću HP-a.

Pojačano pristizanje pošiljaka očekuju se već s dolaskom Crnog petka, krajem studenog. Iz Hrvatske pošte umiruju građane da naručeni božićni darovi ne bi trebali kasniti - no savjetuju kupnju na vrijeme.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo