rijeke u prašumi / NASA objavila fotografije 'zlatnih rijeka' na Zemlji: Otkrila ih je sunčeva svjetlost, a evo o čemu se radi

Image
Foto: NASA

U siječnju 2019. znanstveno je istraživanje pokazalo da je krčenje šuma zbog rudarenja uništilo procijenjenih 22.930 hektara peruanske Amazone

12.2.2021.
9:40
NASA
VOYO logo

Izgledaju kao rijeke zlata, ali, zapravo, riječ je o jamama koje su napravili rudari tražeći zlato. Rijeke su to koje teku kroz amazonsku prašumu u državi Madre de Dios na istoku Perua, prema NASA-i koja je objavila fotografiju snimljenu od strane jednog njihovog astronauta.

(International Space Station (ISS))

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/210211045359-rivers-of-gold-peru-amazon-nasa-exlarge-169.jpg

Jame se inače ne mogu vidjeti, ali ih je otkrila reflekcija sunčeve svjetlosti. Slika prikazuje rijeku Inambari i brojne jame okružene pošumljenim područjima muljevitog tla. Deseci tisuća ljudi u regiji Madre de Dios podupire vađenje zlata, što ga čini jednom od najvećih neregistriranih rudarskih industrija na svijetu, prema NASA-i. Rudarstvo je ujedno i najveći pokretač krčenja šuma u regiji, a živa koja se koristi za vađenje zlata zagađuje plovne putove, prenosi CNN.

Image
Barem tjedan dana /

Stigao nam je hladni val! Temperature idu do -15 stupnjeva, negdje će biti i opasne poledice

Image
Barem tjedan dana /

Stigao nam je hladni val! Temperature idu do -15 stupnjeva, negdje će biti i opasne poledice

Ogroman problem za okoliš

Traženje zlata u ovoj regiji poraslo je  2011. kada je postalo dostupnije svima. Fotografija, objavljena početkom ovog mjeseca, snimljena je 24. prosinca. Madre de Dios netaknuti je komad Amazone veličine približno Južne Karoline. No dok su neki dijelovi Madre de Dios, poput Nacionalnog rezervata Tambopata, zaštićeni od rudarenja, stotine četvornih kilometara prašume na tom području pretvorene su u otrovnu pustoš bez drveća. Rast cijena zlata posljednjih godina stvorio je gradove u džungli.

U siječnju 2019. znanstveno je istraživanje pokazalo da je krčenje šuma zbog rudarenja uništilo procijenjenih 22.930 hektara peruanske Amazone u 2018. godini, prema istraživanju grupe Monitoring andskog projekta Amazon, poznate kao MAAP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo