Prosvjedi diljem zemlje / Nasilje ne prestaje: Francuski predsjednik najavio važnu izjavu; je li ovo kraj Macronove vladavine?

Image
Foto: Thaust Denis/Avenir Pictures/ABACA /PIXSELL

Nisu navedene pojedinosti o točnom terminu i sadržaju poruke

9.12.2018.
14:17
Thaust Denis/Avenir Pictures/ABACA /PIXSELL
VOYO logo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dat će ovoga tjedna "važnu izjavu", objavio je u nedjelju njegov glasnogovornik, dan nakon nasilnih prosvjeda diljem zemlje zbog rasta životnih troškova.

"Predsjednik republike dat će važnu izjavu", rekao je Benjamin Griveaux u nedjelju televiziji LCI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije naveo pojedinosti o točnom terminu i sadržaju poruke. Bliski Macronovi suradnici izjavili su u petak da će se predsjednik obratiti naciji početkom ovoga tjedna.

Macron je odustao od planova za povećanje poreza na gorivo, no to nije zaustavilo prosvjede "žutih prsluka" koji traži smanjenje poreza, veću minimalnu plaću i veće mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Edouard Philippe nakon zadnjeg vala prosvjeda obećao je "ponovno uspostaviti nacionalno jedinstvo" i poručio da se razgovori s mirnim prosvjednicima "moraju nastaviti".

"Nikakvi porezi ne smiju ugroziti naše nacionalno jedinstvo. Moramo ponovno izgraditi nacionalno jedinstvo kroz dijalog, rad i ujedinjavanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dan nakon žestokih sukoba: Nasilni prosvjedi razorili Pariz, štete su goleme

Image

Dan nakon žestokih sukoba: Nasilni prosvjedi razorili Pariz, štete su goleme

Po podacima ministarstva unutarnjih poslova, 1723 uhićeno je širom zemlje u subotu tijekom 'četvrtog čina' prosvjeda. Demonstracije su se u međuvremenu proširile na druge francuske gradove i pretvorile u pobunu protiv vlasti te su postali nasilni.

U pritvoru je širom zemlje ostalo 1220 osoba.

Po procjenama vlasti u prosvjedima u subotu sudjelovalo je ukupno oko 136.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na području Pariza policija je uhitila 1082 osoba, što je mnogo više od 412 uhićenih vikend prije.

Gradonačelnik Bordeauxa poziva Macrona na konkretan odgovor prosvjedima žutih prsluka

Alain Juppe, gradonačelnik Bordeauxa, poprišta nemira prosvjedima žutih prsluka u subotu navečer, u nedjelju je rekao kako smatra da francuski predsjednik Emmanuel Macron mora "konkretno odgovoriti na neka legitimna očekivanja", da mora održati "odlučan govor" upućen Francuzima, ali istodobno pokazati "razumijevanje i empatiju". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juppe, koji je u nedjelju prošetao ulicama Bordeauxa koje su najviše stradale u prosvjedima, kazao je i da bi "žuti prsluci odgovorni za nerede trebali prestati pozivati na prosvjede", jer to znači "pozvati razbijače na daljnje akcije" te "riskirati da se urbana gerila otme kontroli". 

"Ovi neredi trebaju se prekinuti", tweetao je Jupee u nedjelju ujutro. "Predsjednik republike treba progovoriti, i to vrlo uskoro. Francuskinjama i Francuzima mora uputiti odlučan govor", kazao je novinarima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj govor mora biti snažan i odlučan, no istodobno iz njega trebaju izvirati razumijevanje i empatija jer brojni zahtjevi 'žutih prsluka' zavređuju razmatranje", kazao je Juppe.

Gradska komunalna služba jutros ima puno posla nakon jučerašnjih nereda, osobito u glavnoj gradskoj ulici Victora Hugoa, pišu mediji. Prometovanje gradom je otežano, a na semaforima stalno gori narančasto svjetlo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima gradske prefekture policija je u Bordeauxu privela 69 osoba, od kojih je 54 zadržano u pritvoru. 31 osoba su ozlijeđene, među kojima šest pripadnika snaga reda i 26 civila. 

Pariz od Trumpa traži da se ne miješa u francusku unutarnju politiku

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u nedjelju je Donaldu Trumpu poručio da se ne miješa u unutarnju politiku Francuske, nakon što je američki predsjednik nizom tweetova upozorio na prosvjed "žutih prsluka" u toj zemlji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donaldu Trumpu sam poručio, a kazao mu je i predsjednik Emmanuel Macron: mi ne sudjelujemo u američkom raspravama, stoga nas pustite da vodimo vlastitu politiku", rekao je ministar. 

"Ne miješamo se u američku unutarnju politiku pa bismo željeli da takvo stanje bude uzajamno", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je u subotu tweetao o "vrlo tužnom danu" u Parizu nakon novih prosvjeda "žutih prsluka" te je pozvao na okončanje sporazuma o klimi potpisanog krajem 2015. u Parizu. 

"Prosvjedi i neredi diljem Francuske", tweetao je Trump. Prosvjednici "na engleskom skandiraju 'Želimo Trumpa'. Obožavam Francusku", samo su neki od njegovih tweetova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef francuske diplomacije zanijekao je da su francuski prosvjednici skandirali Donaldu Trumpu. 

"Koliko mi je poznato 'žuti prsluci' posljednjih dana nisu u francuskim gradovima skandirali na engleskom jeziku. Riječ je o snimci snimljenoj prije više mjeseci u Londonu", pojasnio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo