ZAUSTAVILI ZRAKOPLOV RYANAIRA / NATO osudio potez Bjelorusije: 'To je ozbiljan i opasan incident. Tražimo međunarodnu istragu'

Image
Foto: AP Images

Bjelorusija je natjerala zrakoplov Ryanaira da sleti u Minsku i uhitila oporbenog blogera koji je bio u zrakoplovu

23.5.2021.
22:42
AP Images
VOYO logo

Glavni tajnik NATO-a osudio je u nedjelju "ozbiljan i opasan" incident i tražio pokretanje "međunarodne istrage" nakon što je Bjelorusija natjerala zrakoplov Ryanaira da sleti u Minsku i uhitila oporbenog blogera koji je bio u zrakoplovu.

"To je ozbiljan i opasan incident, koji zahtijeva međunarodnu istragu. Bjelorusija mora jamčiti siguran povratak posade i svih putnika" u Vilnius, početnu destinaciju leta, napisao je Jens Stoltenberg na Twitteru prije nego je Bjelorusija dopustila zrakoplovu Ryanaira da nastavi put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrakoplov kompanije Ryanair bio je na letu između Grčke i Litve, dvije zemlje članice Saveza. U međuvremenu je zrakoplov poletio iz Minska i sigurno sletio u Vilniusu.

Bjelorusija poslala lovca presretača

Bjelorusija je poslala lovca presretača za Boeingom 737. Oporbeni medij Nexta je naveo da je njihov bivši glavni urednik, Roman Protašević uhićen nakon hitnog slijetanja u zračnu luku Minska, što je kasnije potvrdila bjeloruska televizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Defender Europe 21 /

Vojna vježba u Slunju: Pogledajte kakvu snagu imaju Hrvati, Slovenci i Amerikanci kad se ujedine!

Image
Defender Europe 21 /

Vojna vježba u Slunju: Pogledajte kakvu snagu imaju Hrvati, Slovenci i Amerikanci kad se ujedine!

"To je potpuno neprihvatljivo. Smatramo bjelorusku vladu odgovornom za sigurnost svih putnika i posade zrakoplova", reagirao je šef diplomacije EU Josep Borrell, uoči samita EU u Bruxellesu. U odvojenim porukama, Borrell, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća, Charles Michel su pozvali Minske da "omogući svim putnicima nastavak putovanja".

Bjelorusija je pod sankcijama EU i SAD-a

Incident je izbio dok je Bjelorusija i dalje pod sankcijama EU i Sjedinjenih Država, nakon predsjedničkih izbora u kolovozu 2020. ocijenjenih lažiranima i vladine represije prosvjeda koji su uslijedili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borrell je rekao 10. svibnja da se EU sprema pojačati te sankcije.

Šefovi država i vlada Europske unije, koji se sastaju u ponedjeljak i utorak na samitu u Bruxellesu, razgovarat će o "mogućim sankcijama" EU prema Bjelorusiji, koja je prisilila linijski zrakoplov da sleti u Misku, najavio je jedan glasnogovornik Europskog vijeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik vijeća, Charles Michel, stavit će na dnevni red samita incident Boeinga Ryanaira i "bit će razmotrene moguće sankcije", naveo je taj glasnogovornik na Twitteru u nedjelju navečer.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo