RASTE BOJAZAN OD SUKOBA / NATO rasporedio rezervne vojnike na Kosovu uoči isteka roka za uvođenje registarskih oznaka

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Oko 3700 NATO-ovih mirovnjaka trenutno je raspoređeno u bivšoj srbijanskoj pokrajini kako bi spriječili nasilje između etničkih Albanaca i Srba

21.9.2022.
17:00
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

NATO je rasporedio rezervne vojnike u svoju misiju na Kosovu KFOR, objavio je u srijedu jedan od zapovjednika misije, uoči isteka roka za uvođenje registarskih oznaka koje uvode kosovske vlasti a kojima se protive lokalni Srbi.

Raniji pokušaji da se uvedu tablice na većinski srpskom sjeveru Kosova doveli su do sukoba između policije i Srba koji su ljetos postavili cestovne blokade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One su uklonjene kada su se u nadgledanje tog postupka uključili mirovnjaci NATO-a, a kosovske vlasti produžile rok do 31. listopada.

S približavanjem tog datuma raste bojazan od izbijanja sukoba između Kosova i Srbije, više od 20 godina otkad je NATO bombardirao Srbiju kako bi zaustavio nasilje nad albanskom većinom na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sklopu uobičajenog planiranja rasporeda snaga, postoje rezerve uvježbane za dolazak ovdje", rekao je zapovjednik istočnog sektora KFOR-a, pukovnik Christopher Samulski novinarima u kampu Bondsteel.

Oko 3700 NATO-ovih mirovnjaka trenutno je raspoređeno u bivšoj srbijanskoj pokrajini kako bi spriječili nasilje između etničkih Albanaca i Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki časnik nije precizirao koliko je dodatnih vojnika stiglo na Kosovo, no spomenuo je jedinicu "veličine bojne". Bojna se obično sastoji od 500 do 1000 vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo