iznimno opasna kemikalija / Navaljni je otrovan opasnim vojnim otrovom: Merkel želi da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Rusiju

Iz Kremlja se pravdaju da nikakvu dokumentaciju iz Njemačke nisu primili

3.9.2020.
18:55
VOYO logo

Putinov protivnik Aleksej Navaljni otrovan je opasnim vojnim otrovom, potvrdili su nalazi njemačkog laboratorija. Angela Merkel odmah je osudila čin i pozvala cijelu međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju. Službeni Kremlj pak s druge strane sve optužbe i dalje odbacuje.

Žrtva zločina

Sada kada je dokazano da je Aleksej Navaljni otrovan jednom od najopasnijih kemikalija koja napada živčani sustav, njemačka kancelarka pozvala je Rusiju na odgovornost.

''Aleksej Navaljni je žrtva zločina. Namjera je bila ušutkati ga i najoštrije osuđujem ovakva postupanja u ime cijele njemačke Vlade. Očekujemo da će ruska Vlada objasniti ovaj incident'', izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Iz Kremlja se pravdaju da nikakvu dokumentaciju iz Njemačke nisu primili i naravno, diplomatski, odbacuju sve optužbe.

''Nismo primili nikakve informacije o trovanju Alekseja Navaljnog. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti neku dokumentaciju i da će to pomoći u oporavku pacijenta'', kazao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

A onda se oglasio i Navaljnijev bliski suradnik. Kaže, sigurni su od samog početka da je otrovan, ali da su to učinili baš ovim otrovom ih je itekako iznenadilo.

''Činjenica da su odabrali najdraži otrov, onaj s potpisom Vladimira Putina, to nas je itekako iznenadilo'', rekao je Leonid Volkov, pomoćnik Alekseja Navaljnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
drže ga u tajnosti /

Zovu ga jednim od najopasnijih otrova na svijetu, a bio je koban za Putinova kritičara: Evo što je novičok i kako zapravo djeluje!

Image
drže ga u tajnosti /

Zovu ga jednim od najopasnijih otrova na svijetu, a bio je koban za Putinova kritičara: Evo što je novičok i kako zapravo djeluje!

'Svi ti spojevi su zabranjeni'

Nervni otrov Novičok, četvrta je generacija kemijskog oružja i na ruskom znači "pridošlica". I došao je u ruke sovjetskih vlasti za vrijeme Hladnog rata kad su Rusi tajno razvijali kemijsko oružje. Najčešće se koristi u obliku praha, iako ga se može pronaći i u tekućem i plinovitom stanju.

Doktorica znanosti karijeru je posvetila istraživanju antidota za vojne otrove sve je prokomentirala.

''Novičok je zapravo grupa spojeva najnovije generacije živčanih vojnih otrova i o njima ne znamo puno jer su tek nedavno objavljene kemijske strukture tih spojeva. Svi ti spojevi su zabranjeni međunarodnom konvencijom o zabrani kemijskog oružja'', izjavila je Zrinka Kovarik sa Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Nije to prvi put da se Rusija obračunava s neistomišljenicima tako da ih se likvidira, iako nikada za ni jedan incident nije preuzela odgovornost. Aleksej Navaljni još je u komi u bolnici u Berlinu, liječnici se nadaju da će se probuditi, ali je upitno s kakvim posljedicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo