otac traži odgovore / 'Ne možemo to podnijeti': 15-godišnja kći tajkuna umrla nakon što je pojela sendvič u avionu

Image
Foto: Facebook/Twitter/EXPA/PIXSELL

Školarka je bila dovoljno oprezna da provjeriti hranu koju je kupila na alergene

23.9.2018.
13:13
Facebook/Twitter/EXPA/PIXSELL
VOYO logo

Britanski tajkun traži odgovore nakon što je njegova 15-godišnja kći umrla od ozbiljne alergijske reakcije na sendvič za vrijeme leta iz Londona u Nice.

Kupila je baguette sendvič od artičoke, maslina i tapenade u trgovini Pret na Terminalu Heathrow 5 prije nego što se srušila u avionu British Airwaysa, prenosi Daily Mail. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školarka je bila dovoljno oprezna da provjeriti hranu koju je kupila na alergene, ali ovog je puta sjeme sezama bilo pečeno u kruhu.

Da nešto nije u redu shvatila je kada su joj se na koži pojavile crvene otekline. Njezin otac Nadim dao joj je prvi od dva EpiPena koja je nosila uz sebe za hitne slučaje. No, unatoč tome, počela je hiperventilirati i dobila je još jednu neuspješnu dozu prije nego što je došlo do srčanog zastoja i smrti u bolnici u Niceu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od sada kao tročlana obitelj, moja supruga, sin i ja se još uvijek pokušavamo prilagoditi životu bez naše drage djevojčice. To je svakodnevna bitka i bol je neopisiva. Sve što kažemo i činimo je podsjetnik da ona nije s nama; njezina prazna spavaća soba, školska uniforma koja visi u njezinom ormaru, njezina putna torba koju je nosila na odmor u Nici nikada nije bila raspakirana. Ne možemo to podnijeti", rekao je njezin otac Nadim, koji je osnovao tvrtku Wow igračke.

Rupa u zakonu

Smatra se da je u baguetteu od kojeg je umrla Natasha sezam bio pečen u kruhu, a ne posipan po kori kruha. Sezam je jedan od 14 alergena koji su propisani zakonom da moraju biti navedeni u unaprijed zapakiranoj hrani proizvedenoj izvan prostorija u kojima se prodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali rupa u zakonu znači da kompanije, uključujući Pret, ne moraju popisati podatke o hrani pripremljenoj istog dana u kuhinji na licu mjesta. Umjesto toga, oznake na policama u Pretu upozoravaju korisnike potencijalnih alergija ili ih potiču da razgovaraju s osobljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga

Ovog tjedna u Londonu će se održati istraga u kojoj će prikupiti dokaze od obitelji, menadžera Preta i šefa sigurnosti britanskog lanca hrane. Stoga se očekuje da će istraga ispitati zakone o označavanju proizvoda i istražiti trebaju li biti stroži. U istrazi će iskaze dati i osoblje aviona o svojim akcijama za spašavanje Natashe i kakvu su im obuku i opremu pružili za takvu situaciju. 

Ako mrtvozornik pronađe probleme s informacijama o alergijama, moglo bi doći do civilnih akcija.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako nam je žao čuti za Natasinu tragičnu smrt. Naše misli su s njezinom obitelji i prijateljima. Izuzetno ozbiljno uzimamo alergije na hranu i način na koji se alergeni pružaju našim klijentima. Mi ćemo nastaviti činiti sve što možemo da pomognemo mrtvozornikovu s istragom", izjavio je glasnogovornik Preta.

Dodali su da imaju vodič alergena u trgovinama koji prikazuju što sadrže njihovi proizvodi, piše Daily Mail. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo