dolazak za vikend / 'Nebeska palača' približava se Zemlji: Hrvatska jedna od mogućih lokacija udara kineske postaje!

Image
Foto: Youtube Screenshot

Znanstvenici tvrde kako će napuštena postaja veličine manjeg autobusa te puna otrovnih materijala ući u Zemljinu atmosferu tijekom vikenda

30.3.2018.
16:02
Youtube Screenshot
VOYO logo

Ostaci kineske svemirske postaje Tiangong-1 (prijev. Nebeska palača) past će na Zemlju najranije u petak, tvrde znanstvenici, a prenosi BBC. Naime, ova postaja bila je dio kineskog programa, a lansirana je 2011. godine. No 2016. godine misija Tiangogna je završila te su Kinezi potvrdili da su tad izgubili kontakt s postajom i da nad njom nemaju više kontrolu. 

Naime, znanstvenici tvrde kako će napuštena postaja veličine manjeg autobusa te puna otrovnih materijala, ući u Zemljinu atmosferu tijekom vikenda. Postoji mogućnost da će neki dijelovi 8,5 tona teške postaje preživjeti sudar s atmosferom i pasti na Zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući geometriji orbite postaje, može se isključiti mogućnost da će bilo koji fragmenti padati sjevernije od 43. stupnja sjeverne geografske širine ili južnije od 43. stupnja južne geografske širine. Ukoliko veći komadi ne izgore u potpunosti u atmosferi, "Nebeska palača" mogla bi se spustiti i negdje u Hrvatskoj. U agencijskom priopćenju za medije navode kako se očekuje da će većina postaje izgorjeti pri povratku u Zemljinu atmosferu, ali na udaru ostataka postaje u Europi bi se mogli naći Madrid, Barcelona, Rim, Istanbul ili Dubrovnik.

U povijesti svemirskog letenja nikad nije potvrđena niti jedna žrtva zbog pada svemirskih otpadaka, kažu u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), koja s još 12 drugih agencija diljem svijeta pozorno prati približavanje "Nebeske palače", prenosi CNN

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo