podijeljeni stavovi / Necijepljene osobe neće moći u kino, restoran i zrakoplov? Njemačka raspravlja o mogućim privilegijama i zabranama

Image
Foto: AP Images

I dok je Njemačka oprezna, u drugim zemljama se manje oklijeva

5.1.2021.
8:40
AP Images
VOYO logo

Ovih dana u njemačkim medijima i javnosti vodi se rasprava te se postavljaju brojna pitanja kakav će biti odnos prema ljudima koji su cjepivom imunizirani, a kakav će odnos prema onima oji se neće cijepiti te se sve češće postavlja pitanje hoće li se društvo podijeliti na dvije klase?

Predjednik Stalnog povjerenstva za cijepljenje pri njemačkom Ministarstvu zdravstva Thomas Mertens za DW kaže da bi o privilegijama cijepljenih osoba trebalo povesti javnu raspravu. Isto tako je nadodao kako bi "privilegije" bile zamislive u privatnim sferama ako je cjepivo na raspolaganju svima primjerice u restoranima, kinima, na koncertima i u zračnom prometu. No, one ne bi trebale postojati u bolnicama, vijećnicama i javnom prijevozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, s tim stavov ne slažu se svi. Dijelovi njemačke Vlade i neki zastupnici Bundestaga su drugačijeg mišljenja. Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ne želi privilegije za cijepljene. Neki zastupnici se čak zalažu za zakonsku zabranu.

Još u prvom pandemijskom valu je u Ministarstvu zdravstva bilo riječi o imunitetskoj iskaznici, a već tada to u javnosti nije dobro primljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
borba s pandemijom /

Zašto se većina Nijemaca ne želi cijepiti? Ovo su najčešći razlozi koje su građani naveli

Image
borba s pandemijom /

Zašto se većina Nijemaca ne želi cijepiti? Ovo su najčešći razlozi koje su građani naveli

Nakon što je ministar zdravstva Jens Spahn okupio Etičko vijeće u kojem su 24 vrhunska znanstvenika rezultati su pokazali da polovina članova vijeća smatra da je, kada bude jasno koliko dugo je netko imun može se govoriti o moogućoj iskaznici o imunosti. Druga, pak, polovina je odbila mogućnost iskaznice i to ne samo "zbog znanstvene neizvjesnosti, nego i zbog etičkih i praktičnih razloga”, piše DW.

I dok je Njemačka oprezna, u drugim zemljama se manje oklijeva tako u Velikoj Britaniji razmišljaju o tehničkim rješenjima koja bi omogućila zabranu ulaska u restorane osobama koje se odbijaju cijepiti. U Sjedinjenim Američkim Državama kompanije kao što je IBM već rade na stvaranju digitalne iskaznice o cijepljenju. Rusija je objavila da će takvu iskaznicu uvesti od siječnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo