Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Pogled iza kulisa

Neke članice NATO-a 'imaju druge planove s BiH', za RTL Danas Josip Šarić iz Bruxellesa otkriva koje se člani...

RTL Danas/ 14.6.2021. u 18:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zašto je Zoran Milanović u Bruxellesu toliko inzistirao na izmjenama deklaracije objasnio je za RTL Josip Šarić koji je pratio summit NATO-a.

Zoran Milanović je rekao da se bori za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini i da će to nastaviti raditi. Danas na izravno pitanje je li zadovoljan time što je nakon njegovog ultimatuma ova rečenica postavljena u završnu deklaraciju, rekao je da je dijelom zadovoljan, dijelom nezadovoljan.

Hrvatska šest dana mora inzistirati, kazao je Milanović, da bi se ubacilo nešto što je Hrvatskoj kao maloj članici NATO-a, ali ravnopravnoj članici, iznimno važno, i kaže tek kada je on izašao u javnost i zaprijetio time da neće dati svoj potpis na završnu deklaraciju i tako neće biti konsenzusa… tek nakon toga je došlo do promjene i ubacivanja rečenice koja je Hrvatskoj iznimno važna.

Drugo, Milanović je nezadovoljan jer misli da postoji neka veća igra oko Bosne i Hercegovine. Kaže da ne može ući u razloge zašto neke države, a spominje se da je tu prednjačila Italija, nakon toga Njemačka, iako predsjednik nije htio reći o kojim se državama radi, imaju nekakve druge planove s Bosnom i Hercegovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

A on kaže da jednostavno mora biti na braniku Hrvata koji tamo žive. Zašto je to bitno u deklaraciji NATO-a? Po predsjedniku Milanoviću, zato što u BiH živi 400 do 500 tisuća hrvatskih državljana, državljana članice NATO-a i on se za njihove interese mora boriti.

Drugi razlog je da Hrvati ostanu ondje živjeti.

Upravo se čita

Image
LIGA NACIJA

Hrvatska je na Final Fouru: Saznajte tko prijeti Vatrenima i kad se borimo za titulu

Rekao je da će u idućem razdoblju posvetiti svoje političko djelovanje da vidi kakvi se sve interesi tu kriju, što se igra oko BiH i kako Hrvatska kao zemlja potpisnica Daytonskog sporazuma može zaštititi i cijelu BiH i posebno hrvatske ljude koji ondje žive i, kako kaže, cilj je da tamo i ostanu. 

Predsjednik Milanović nije htio reći postoji li komunikacija njegovog ureda s Ministarstvom vanjskih poslova, ali je rekao da koordinacija postoji i da je svaki korak koji je njegov ured radio u pripremi summita NATO-a bio poslan u Ministarstvo vanjskih poslova, u krajnjoj liniji kako bi ostao pisani trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cijelu izjavu Zorana Milanovića o ovome pogledajte u videu:

RTL Danas/ 14.6.2021. u 18:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
UŽAS

'Ne mogu shvatiti, taj pas je bio duša': Kućni ljubimac napao dječaka i baku. On se spasio, ona nije

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba