UOČI GLASOVANJA / Nema dogovora oko podjele ministarstava: Propali pregovori oko formiranja španjolske vlade

Image
Foto: AP Photo/Bernat Armangue

Da će teško postići sporazum, vidjelo se prošli tjedan nakon neuspjelog sastanka Pedra Sáncheza i Pabla Iglesiasa

25.7.2019.
7:25
AP Photo/Bernat Armangue
VOYO logo

Pregovori španjolskih socijalista i jedne lijeve formacije oko stvaranja koalicije propali su večer uoči parlamentarnog glasovanja o vladi pa će premijer Pedro Sánchez ostati bez dovoljne podrške, rekli su neimenovani izvori iz te dvije stranke.

Vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) i lijeva formacija Unidas Podemos, koje imaju zajedno 165 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, nisu se uspjele dogovoriti oko podjele ministarstava nakon šestog kruga pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će dvije stranke teško postići sporazum vidjelo se prošli tjedan nakon neuspjelog sastanka njihovih lidera Pedra Sáncheza i Pabla Iglesiasa. Sánchez je odbio imati Iglesiasa u svojoj vladi pa je mjesto potpredsjednice ponudio Iglesiasovoj stranačkoj kolegici i djevojci Ireni Montero.

U utorak u prvom krugu glasovanja o vladi Unidas Podemos se bio suzdražao od glasovanja, a Sánchezov PSOE je dobio podršku samo 124 zastupnika od 350. Bila mu je potrebna podrška njih 176.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak u drugom krugu bit će mu dovoljno više glasova „da“ u odnosu na „ne“ bez obzira koliko zastupnika glasovalo, no nakon posrnulih pregovora s Unidas Podemosom najvjerojatnije će propasti i taj pokušaj.

Lijevi centar PSOE je na izborima 28. travnja osvojio 123 zastupnička mjesta i od tada vodi pregovore s lijevim Unidas Podemosom koji ima 42 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo