razorna oštećenja / Nemoguća misija u Fukushimi: robotima pokušavaju procijeniti štetu, ali je zračenje i za njih preopasno

Nakon razornih oštećenja 2011. godine koja su nastala u Fukushimi kao posljedica potresa i tsunamija, odlučeno je kako će roboti popraviti štetu obavljanjem posla koji je inače preopasan za ljude

6.3.2017.
12:50
VOYO logo

Nakon razornih oštećenja 2011. godine koja su nastala u Fukushimi kao posljedica potresa i tsunamija kada je poginulo 18.000 ljudi, odlučeno je kako će roboti popraviti štetu obavljanjem posla koji je inače preopasan za ljude.

Saniranje oštećenih reaktora uglavnom je borba s vjetrenjačama zbog iznimno visokog zračenja. Procijenjeno je kako je iscurilo oko 600 tona toksičnog goriva iz reaktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zračenja koje je smrtonosno za ljude, inženjeri su izradili robote s kamerama koji bi mogli procijeniti štetu. Međutim, posljednji izlazak Toshibinog robota u radioaktivnu elektranu je propao jer se robot pokvario pet puta brže od predviđenog, piše Independent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom veljače je robot stao nakon samo dva sata izlaganja zračenju. Naime, Toshiba je bila izradila robota koji bi se mogao nositi sa 73 Siverta, ali u reaktoru je bilo izmjereno zračenje od 530 Siverta. Zračenje od 10 Siverta za ljude može značiti smrtonosni ishod u samo nekoliko tjedana.

U prosincu su japanske vlasti objavile procjenu kako će troškovi oko nuklearne katastrofe u Fukushimi biti oko 188 milijardi dolara - dvostruko od prvotne procjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo