nisu još izumrle / Nesretni Lewis izgubio je bitku, ozljede su bile preteške: Koale su u velikoj nevolji i trebaju pomoć

Image
Foto: RTL / Facebook / AP Images

Koale se već dugo bore s posljedicama klimatskih promjena, bolesti i krčenja šuma

27.11.2019.
16:10
RTL / Facebook / AP Images
VOYO logo

Koala Lewis, čije je spašavanje iz požara privuklo pozornost cijelog svijeta, izgubio je životnu bitku. Iz australske bolnice za koale Port Macquarie, u kojoj je Lewis završio nakon što ga je riskirajući svoj život spasila prolaznica Tony Doherty, kazali su da su ozljede bilo preteške. S obzirom na to da nije dolazilo do poboljšanja, odlučeno je da se 14-godišnjeg koalu uspava. Prije toga posjetila ga je Tony koja mu je dala ime Lewis prema svojem unuku. 


Sudbina ljupkih životinja koje su simbol Australije već neko vrijeme izaziva zabrinutost, a nakon što se posljednjih mjeseci, pogotovo nakon požara u toj zemlji, ponavljaju tvrdnje da su koale funkcionalno izumrle - znanstvenici upozoravaju na pravi uzrok njihove ugroženosti i konstruktivno postavljanje pitanje njihova opstanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordne suše i požari koji su pogodili Australiju doveli su do toga da koale  funkcionalno izumru, objavio je Forbes pozivajući se na tvrdnje predsjednice
Australske fondacije za koale Deborah Tabart koja procjenjuje da je u požarima uginulo više od 1000 koala, a 80 posto njihovih staništa je nestalo.

"Funkcionalna izumrlost" znači da je broj pripadnika neke vrste toliko malen da više ne predstavljaju nikakvu ulogu u ekosistemu. Naime, iako će se i dalje rađati određen broj koala, dugoročna održivost vrste je malo vjerovatna, a preživjele jedinke bit će podložne raznim bolestima.

Međutim, ne slažu se svi zoolozi da su koale funkcionalno izumrle. Naime, napominju da točan broj koala nije poznat pa se ne mogu iznositi takve tvrdnje. Ipak, upozoravaju da postojanje ovih endemskih životinja doista jest na rubu ugroženosti - tako je bilo još i prije posljednjih požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da koale još nisu funkcionalno izumrle smatra i genetičarka koala iz Muzeja Australije Rebecca Johnson. Kako je kazala za cnet.com: ''Požari su sigurno uvelike utjecali na neke iznimno vrijedne populacije važne za dugoročan opstanak vrste''. No, s tvrdnjama o izumiranju, upozorava, treba biti oprezan i raditi na njihovu opstanku. Ona i njezini kolege utvrdili su 2018. godine genom koala identificirajući gene koji mogu pomoći u sprječavanju zaraznih bolesti i u zaštiti mladunaca.

Tvrdnje o funckionalnom izumiranju koala iznošene su i prije, a reagirala je i Christine Adams-Hosking, znanstvenica sa Sveučilišta u Queenslandu, koja je za Conversation istaknula da sumnja u njihovo funkcionalno izumiranje i ocjenjuje da je termin vjerojatno "prerano upotrijebljen".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL / Facebook / AP Images
Image
Foto: RTL / Facebook / AP Images

Ipak, ne dvoji da koale stvarno jesu u nevolji jer stopa izumiranja životinjskih vrsta u Australiji je najviša na svijetu, a iz mnogih staništa koale su već nestale te je vrlo lako moguće da će jednoga dana potpuno izumrijeti nastavi li se ovako. No, kako napominju stručnjakinje, "pretjerivanje, koliko god pojedine organizacije željele pomoći, nije nikakva pomoć". Upravo suprotno, znanstvenici sada osim rada na spašavanju koala imaju dodatan posao u vidu dokazivanja da uopće još ima koala koje treba spasiti.

Broj koala drastično je pao tijekom 20. stoljeća, naime, 1920-ih godina lovci su ih masovno ubijali zbog unosne trgovine krznom. Usto, rasla je urbanizacija zbog čega je jedna grupa koala odvojena od drugih pa je pala i njihova genska raznolikost, što ih je učinilo sklonijima različitim bolestima, a masovno krčenje šuma lišilo ih je izvora hrane.

Naime, krčenje šuma i požari uništili su drveće eukaliptusa, glavni izvor hranljivih tvari za koale. Odrasli pripadnici ove vrste pojedu dnevno i do kilogram lišća eukaliptusa. Stabla eukaliptusa rast će nakon požara. Međutim, bit će potrebni mjeseci da se obnove izvori hrane za životinju koja je simbol Australije. Mnoge koale umrijet će od gladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marius Becker/DPA/PIXSELL
Image
Foto: Marius Becker/DPA/PIXSELL

Stoga jača pritisak na australsku Vladu da aktivira Akt o zaštiti koala, koji je napisan 2016. , ali nikada nije dobio zakonsku snagu, a napravljen je po uzoru na američki Zakon o zaštiti orlova. Akt o zaštiti koala omogućio bi zaštitu njihova staništa i izvora hrane, ali bi ih sačuvao i od lova.

Trenutačno se prikuplja novac za liječenje koala ozlijeđenih u požaru. Dosad je prikupljeno 1,3 milijuna dolara, a u doniranje su se uključili ne samo pojedinci nego i brojne organizacije i tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio donacija bit će utrošen na postavljanje pojilišta u područjima uništenim požarom, a dio će biti upotrijebljen za oporavilišta za koale u kojima će se te životinjice oporavljati od opeklina i drugih ozljeda zadobivenih u požarima.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo