Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
na dnu atlantika

Nestala prije godinu dana i na dno povukla 44-članu posadu: Locirana olupina argentinske podmornice

Podmornica je locirana dan nakon komemoracije za 44 mornara u pomorskoj bazi Mar del Plata

Image
Foto: AP Photo/Marina Devo
Hina/ 17.11.2018. u 9:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Olupina argentinske podmornice San Juan koja je nestala 15. studenog 2017. sa 44 člana posade, locirana je u noći na subotu na dnu Atlantika, nakon dugog iščekivanja i strepnje obitelji mornara.

"Argentinsko ministarstvo obrane i ratne mornarice obavještava da je pretraživanjem... uz pomoć mini podmornice, ARA San Juan lociran na dubini od 800 metara", objavila je ratna mornarica na Twitteru.

Argentinske vlasti su se prije službene objave sastale s obiteljima žrtava u hotelu Mar del Plata gdje su smještene mjesecima. "Shrvani smo. Kažu da će nam pokazati fotografije. Gotovo je", rekla je Yolanda Mendiola čiji je sin Leandro Cisneros (28) bio u San Juanu.

Podvodni robot snimio podmornicu

"Mislim da će ga sada izvući, rekli su nam da imaju tehnologiju za izvlačenje s dna ako je na dubini do 1.200 m", dodala je. Američka privatna kompanija Ocean Infinity koju je unajmila argentinska vlada, od rujna je vodila potragu jer mornarica ne posjeduje nužnu opremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Krajem 2017. i početkom 2018. brodovi, zrakoplovi i daljinski upravljane mini podmornice iz 13 zemalja uzalud su pokušavale locirati podmornicu. "Sada počinje novo poglavlje", rekao je glasnogovornik ratne mornarice Rodolfo Ramallo. Pretraživanje olupine pomoći će u istrazi i utvrđivanju uzroka potonuća podmornice.

Podvodni robot opremljen kamerom snimio je fotografije podmornice oko 400 km od obale Patagonije. Podmornica je locirana dan nakon komemoracije za 44 mornara u pomorskoj bazi Mar del Plata, u nazočnosti argentinskog predsjednika Mauricija Macrija, u prigodi prve obljetnice njezina nestanka.

Upravo se čita

Image
gost Direkta

Hoće li Putin prijeći granicu i baciti nuklearku? Kotromanović: 'Najopasnije su pametne budale. Sve je moguće'

Nestanak podmornice potresao javnost

Američka kompanija Ocean Infinity potpisala je ugovor s argentinskom vladom po kojemu za lociranje San Juana dobiva 7,5 milijuna dolara. Nestanak podmornice potresao je javnost u Argentini.

Prije prekida komunikacije, zapovjednik podmornice je izvijestio o problemu s akumulatorom, što po njegovoj ocjeni nije bila veća smetnja nastavku puta prema bazi Mar del Plati, luci na Atlantiku oko 400 km udaljenoj od Buenos Airesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hina/ 17.11.2018. u 9:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
putinova 'željezna dama'

Stvari izmiču kontroli! Putinova TV voditeljica poziva na likvidacije generala odgovornih za poraz kod Limana!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba