kršenje prava djece / Netanyahu se okomio na Ban Ki-moona: 'Licemjerju nema kraja'

Image
Foto: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je izjavu glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o smrti stotina palestinske djece tijekom prošlogodišnjeg sukoba u pojasu Gaze

19.6.2015.
10:41
Sven Hoppe/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu okomio se u petak na glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona nazvavši 'licemjernima' njegove riječi o smrti palestinske djece u ratu u Gazi 2014.

"Ovo je crni dan za UN. Umjesto da istakne činjenicu da Hamas od djece u Gazi pravi taoce kad puca iz škola, UN odluči ponovno održati prodiku Izraelu. Očito nema kraja licemjerju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći u četvrtak na raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a o redovnom godišnjem izvješću o sudbini djece u oružanim sukobima, Ban Ki-moon je snažno kritizirao Izrael zbog smrti stotina palestinske djece tijekom prošlogodišnjeg sukoba u pojasu Gaze i pozvao tu zemlju da osigura zaštitu djeci i civilima.

To je izvješće naišlo na kritike kad je objavljeno prošlog tjedna zbog toga što u njemu Izrael i palestinska militantna skupina Hamas nisu uvršteni na popis država i skupina koje krše prava djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću se navodi da je tijekom 50-dnevnog rata u Gazi prošle godine umrlo najmanje 557 palestinske djece i četvero izraelske, dok je ranjeno 4.249 palestinske i 22 izraelske djece.

Ban je u raspravi u Vijeću izjavio kako je 'duboko potresen' patnjama djece uzrokovanim izraelskim vojnim operacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam Izrael da poduzme konkretne i hitne korake, uključujući i reviziju sadašnje politike i prakse, u cilju zaštite i sprečavanja ubijanja i sakaćenja djece, i da poštuje posebnu zaštitu koju uživaju škole i bolnice", rekao je Ban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo