Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Neuspjeh Le pen

Neuspjeh krajnje desnice u drugom krugu francuskih regionalnih izbora, odaziv birača bio je nizak

Analitičari, međutim, kažu kako neuspjeh Le Pen i njezine stranke da pobijede u dva svoja uporišta ne bi trebalo projicirati na predsjedničke izbore sljedeće godine

Image
Foto: Szwarc Henri/ABACA/PIXSELL
Hina/ 27.6.2021. u 22:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izlazne ankete pokazuju da francuska krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje gubi na regionalnim izborima u jugoistočnoj regiji Provansa-Alpe-Azurna obala (PACA) i drugdje gdje je očekivala povoljan rezultat, a pobjeđuje desni centar.

Provansa-Alpe-Azurna obala je smatrana najizglednijom regijom da potvrdi tvrdnje čelnice Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen da je vjerodostojan kandidata za najvišu dužnost uoči predsjedničkih izbora iduće godine.  

Izlazne ankete IFOP-a pokazale su da krajnja desnica u drugom krugu glasanja održanom u nedjelju osvaja 44,2 posto u toj jugoistočnoj francuskoj regiji, dok konzervativci osvajaju 55,8 posto..

Druga anketa agencije Opinionway pokazala je da krajnja desnica dobiva 45 posto glasova u odnosu na 55 posto desnog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na drugom ključnom bojnom polju nedjeljnih regionalnih izbora, sjevernoj regiji Hauts-de-France, izlazne ankete pokazale su da desni centar na čelu s konzervativcem Xavierom Bertrandom, još jednim pretendentom na predsjedničke izbore 2022. godine, ide prema sigurnoj pobjedi nad krajnjom desnicom.

Ako se projekcije potvrde, postavit će se pitanje koliko je uspjela strategija Le Pen ublažavanja protuuseljeničke i euroskeptične slike njene stranke u nastojanju da preotme glasove tradicionalne desnice.

Upravo se čita

Analitičari, međutim, kažu kako neuspjeh Le Pen i njezine stranke da pobijede u dva svoja uporišta ne bi trebalo projicirati na predsjedničke izbore sljedeće godine.

Odaziv birača u 13 francuskih regija bio je vrlo nizak, a glasači su obično neskloni svojim regionalnim vlastima koje su odgovorne za promicanje gospodarskog razvoja, prometa i srednjih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Razultati izbora razočaravajući su i za stranu predsjednika Emmanulea Macrona La République En Marche koje je pretrpila teške poraze, po izlaznim anketama.

Strank nije pobijedila niti u jednoj regiji a glasnogovornik vlade Gabriel Attal taj je rezultat nazvao "razočaravajućim".

Hina/ 27.6.2021. u 22:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba