Nasilje nad novinarima / Neviđeni napad huligana: Upali u redakciju Radio Sarajeva pa natjerali urednika da obriše jedan tekst

Image
Foto: AP

Povod incidentu bila je objava teksta o navijaču Sarajeva koji je zbog droge osuđen na pet godina zatvora u Bjelorusiji

28.9.2019.
9:00
AP
VOYO logo

U petak tijekom noći u Sarajevu se dogodio sramotan napad huligana na redakciju portala Radiosarajevo.ba. Huligani, koji je predstavljaju kao navijači nogometnog kluba Sarajeva, upali su u redakciju Radio Sarajeva te prijetnjama natjerali urednika da ukloni po njima sporni tekst s portala te da kontaktira sve ostale medije te ih pozove da učine isto. 

Povod incidentu bila je objava teksta o navijaču Sarajeva koji je zbog droge osuđen na pet godina zatvora u Bjelorusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasili se priopćenjem

Redakcija portala Radiosarajevo.ba obavijestila je javnost o napadu. Situaciju su opisali u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Redakcija portala Radiosarajevo.ba obavještava bosanskohercegovačku javnost da se večeras dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo našeg portala.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo našeg portala suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih porodica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja.

Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urednički kolegij portala Radiosarajevo.ba najoštrije osuđuje napad na redakciju našeg portala, ugrožavanje i prijetnje našim novinarima i urednicima, te članovima njihovih porodica.

Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini da profesionalno istraže navedeni slučaj, te da vinovnici ovog nezapamćenog napada na medije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine budu otkriveni i procesuirani, a da novinarima i uredništvu portala Radiosarajevo.ba bude pružena adekvatna zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivamo novinarska udruženja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i kolege novinare, na solidarnost u nezapamćenom napadu na medijske slobode u našoj zemlji.

Također, koristimo priliku da se zahvalimo svim kolegama koji su već izrazili podršku redakciji portala Radiosarajevo.ba. Danas je meta redakcija Radiosarajevo.ba, a sutra može biti bilo ko od nas!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Huligani uhićeni

Sarajevska policija uhitila je u subotu dvojicu mladića koji su dan ranije upali u sjedište redakcije Radio Sarajeva i pri tom pod prijetnjom smrću tražili od novinara da uklone s portala ove slušane komercijalne radio postaje tekst koji im se nije dopao.

Policija je objavila kako su uhićeni A. Š. (29) i A. B. (28) obojica iz Sarajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija ih tereti za kaznena djela protupravnog lišavanja slobode i ugrožavanje sigurnosti te su obojica predana županijskom tužiteljstvu koje vodi istragu.

Prema priopćenju redakcije Radio Sarajeva dvojica mladića koji su za sebe tvrdili da su navijači nogometnog kluba "Sarajevo" upali su u sjedište njihove redakcije u petak kasno navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učinili su to nakon što je na mrežnim stranicama te radijske postaje objavljen tekst kako je jedan od navijača "Sarajeva" koji je ranije uhićen u Bjelorusiji i osuđen na pet godina zatvora nakon što je policija kod njega pronašla drogu.

Dvojici navijača taj se tekst o njihovom prijatelju nije dopao pa su nakon upada u redakciju Radio Sarajeva tražili novinara koji je to objavio te su prijeteći smrću njemu i članovima njegove obitelji tražili ne samo da taj tekst ukloni nego i da zove redakcije drugih medija koji su tekst prenijeli te i od njih traži da ga uklone sa svojih stranica i ne objavljuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojeći se za svoju i sigurnost svoje obitelji, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog skupine napadača", stoji u očitovanju Radio Sarajeva u kojemu je istaknuto kako su se njihova redakcija i uredništvo suočili s nezapamćenim prijetnjama smrću.

Napad na redakciju Radio Sarajeva odmah su osudile novinarske udruge, međunarodne organizacije i predstavnici vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik vlade Sarajevske županije Edin Forto tim je povodom kazao kako njegova vlada neće dopustiti ugrožavanje novinara.

„Svima mora biti jasno da ova vlada ima nultu stopu tolerancije na nasilje! Slobodni i nezavisni mediji su ne samo stup svakog demokratskog društva, već i ključ njegovog napretka. S druge strane, nogomet je sport, a sport je plemenit. Navijačima je mjesto na tribinama, a novinarima u redakcijama. Prijetnje medijima, novinarima i njihovim obiteljima su nedopustive i iz toga nema izuzeća, ni za navijače, poduzetnike ili političare“, izjavio je Forto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo