NAKON PRESUDE VRHOVNOG SUDA / New York na mnogim javnim mjestima zabranio oružje: Tko ga želi, mora dati na pregled profil na društvenim mrežama

Image
Foto: Shutterstock

Demokratski vođe New Yorka osudili su presudu Vrhovnog suda jer smatraju da će zbog više vlasnika oružja biti i više oružanog nasilja

2.7.2022.
9:00
Shutterstock
VOYO logo

Savezna država New York u petak je donijela zakon kojim se zabranjuje nošenje oružja na mnogim javnim mjestima, među njima i Times Squareu, dok će oni koji žele dozvolu za nošenje oružja morati dokazati svoje vještine pucanja i državnim službenicima na pregled dati profile na društvenim mrežama.

Ovaj zakon usvojen je na izvanrednoj zakonodavnoj sjednici, a njegovo donošenje potakla je prošlotjedna presuda Vrhovnog suda kojom su poništeni sto godina stari restriktivni zakoni o nošenju oružja u New Yorku. Većina konzervativnih sudaca Vrhovnog suda po prvi je put o povijesti presudila da Ustav SAD-a jamči pravo na nošenje oružja u javnosti radi samoobrane.

Demokratski vođe New Yorka osudili su presudu Vrhovnog suda jer smatraju da će zbog više vlasnika oružja biti i više oružanog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznaju da moraju olabaviti uvjete za davanje dozvola kako bi ispoštovali presudu, ali će u ime javne sigurnosti nastojati zadržati što više ograničenja. Neka od tih ograničenja zasigurno će biti predmetom sudskih tužbi.

Image
svi jedinstveni /

Ukrajini šefovi najbogatijih država obećali oružje i novac: 'Svijet mora nastaviti pomagati'

Image
svi jedinstveni /

Ukrajini šefovi najbogatijih država obećali oružje i novac: 'Svijet mora nastaviti pomagati'

Vrhovni sud je odlučio da su zbog uvjeta za dozvolu koji su u New Yorku na snazi od 1911. državni službenici imali previše mogućnosti za odbijanje davanja dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokratska guvernerka savezne države New York Kathy Hochul sazvala je ovu izvanrednu sjednicu i kazala da su dosadašnji zakoni o držanju oružja u New Yorku rezultirali time da New York ima petu najnižu stopu smrtnosti od vatrenog oružja od 50 saveznih država.

"Naša savezna država nastavit će štititi građane New Yorka, unatoč presudi Vrhovnog suda", kazala je tijekom konferencije u glavnom gradu Albanyju, dok su zakonodavci raspravljali o zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni možda misle da mogu promijeniti naše živote jednim potezom pera, ali i mi imamo pera", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo