Ubojstvo u francuskoj / Nezamislivo tragična priča: Kako je laž djevojčice dovela do toga da učitelju terorist odrubi glavu

Image
Foto: PIXSELL

Ispričala je ocu da je njezin učitelj rekao muslimanskim učenicima da napuste učionicu kako bi ostatku mogao pokazati "fotografiju golog proroka"

9.3.2021.
10:30
PIXSELL
VOYO logo

U Francuskoj trinaestogodišnja djevojčica željela je spriječiti da joj otac otkrije kako se više puta nije pojavila na nastavi te da je zbog toga suspendirana pa je odlučila istinu prekriti izmišljenom pričom, prenosi The Guardian.

Image
prije napada bio na instagramu /

Njemački mediji objavili fotografiju muškarca za kojeg policija sumnja da je terorist iz Beča. Pozirao s puškama i mačetom, a stavio i znakovitu poruku

Image
prije napada bio na instagramu /

Njemački mediji objavili fotografiju muškarca za kojeg policija sumnja da je terorist iz Beča. Pozirao s puškama i mačetom, a stavio i znakovitu poruku

Djevojčica i njezin otac suočeni su s kaznenim prijavama

Ispričala je ocu da je njezin učitelj povijesti Samuel Paty rekao muslimanskim učenicima da napuste učionicu kako bi ostatku mogao pokazati "fotografiju golog proroka". Njezina laž potaknula je lanac događaja koji je doveo do nezamislivog užasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset dana kasnije učitelju je islamski terorist odrubio glavu. Patyjeva obitelj je shrvana, Francuska traumatizirana, a djevojčica i njezin otac suočeni s kaznenim prijavama. Dvojica tinejdžera, koji su uzeli novac od atentatora Abdullaha Anzorova, također su pod istragom.

U nedjelju je Le Parisien otkrio da je djevojčica, poznata samo kao Z, priznala da je pogrešno optužila Patyja. Prenose da je djevojčica istražnom antiterorističkom sucu rekla da je lagala i da nije ni bila na nastavi kada je Paty učenicima pokazivao kontroverzne karikature iz satiričnog lista Charlie Hebdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričala je lažnu priču jer je željela ugoditi ocu

"Ne bi se usudila priznati ocu stvarne razloge svog isključenja iz škole, koje je zapravo bilo povezano s njezinim lošim ponašanjem", izvijestio je Le Parisien.

Prošle godine učitelj povijesti i geografije Paty, održao je predavanje na temu "dileme". Postavio je pitanje "biti ili ne biti Charlie?", pozivajući se na #JeSuisCharlie hashtag kojim se izražava podrška listu nakon terorističkog napada u siječnju 2015 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčica je ispričala da je Paty rekao muslimanskim učenicima da ako misle da će ih slike šokirati, neka zatvore oči ili nakratko stanu u hodnik dok je učenicima pokazivao poslanikovu karikaturu.

Dva dana kasnije, djevojčica je rekla ocu da je Paty tražio od muslimanskih učenika da napuste razred prije pokazivanja karikature. Rekla je da je izrazila svoje neslaganje s učiteljem, a on ju je suspendirao s nastave na dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac djevojčice je odlučio priču podijeliti na društvenim mrežama

Nakon što je čuo priču, njezin ogorčeni otac, Marokanac Brahim Chnina podijelio je na Facebooku video u kojem je osudio učitelja i zatražio da mu škola da otkaz. Drugi jednako ljutiti videozapis objavljen je na društvenim mrežama optužujući Paty za "diskriminaciju".

Chnina se požalio školi i policiji, tvrdeći da je Paty kriv za "širenje pornografske slike", te da je u školi izazvao islamofobiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Videozapis s društvenih mreža je vidio i Anzorova (18), radikalizirani čečenski migrant koji živi u Normandiji. Anzorov je otputovao u Conflans-Sainte-Honorine školu, platio dvojici tinejdžera da identificiraju Paty. Dok je učitelj odlazio kući  pratio ga je i odrubio mu glavu.

​Odvjetnik djevojčice, Mbeko Tabula, inzistira da težina tragedije ne bi trebala pasti na ramena 13-godišnje djevojčice već njezinog oca koji je proširio priču na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčica se navodno držala svoje priče sve dok joj policija nije rekla da je nekoliko kolega iz razreda potvrdilo da nije bila prisutna na nastavi i da Paty nije uputio muslimanske učenike da napuste razred kako je tvrdila.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo