primjer uspješne integracije / Nijemci odaju priznanje 'herojskim izbjeglicama' koji su uhvatili sirijskog bombaša

Image
Foto: AP/Ilustracija

Djelo dvojice Sirijaca koji su svezali sumnjivca u svojem stanu u Leipzigu i pozvali policiju ističe se kao rijetka pozitivna priča u migrantskoj krizi u Njemačkoj i Europi

12.10.2016.
15:23
AP/Ilustracija
VOYO logo

Njemački političari zatražili su u srijedu da "herojske izbjeglice" koji su uhvatili sirijskog migranta osumnjičenog za planiranje bombaškog napada na zračnu luku u Berlinu dobije prestižnu njemačku nagradu, istaknuvši da su oni primjer uspješne integracije.

Djelo dvojice Sirijaca koji su svezali sumnjivca u svojem stanu u Leipzigu i pozvali policiju ističe se kao rijetka pozitivna priča u migrantskoj krizi u Njemačkoj i Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stigao kao izbjeglica /

Uhićeni Sirijac radio je na eksplozivnom prsluku i planirao napade poput onih u Parizu i Bruxellesu

Image
stigao kao izbjeglica /

Uhićeni Sirijac radio je na eksplozivnom prsluku i planirao napade poput onih u Parizu i Bruxellesu

"Mladići su zaslužili Savezni križ za zasluge", rekao je socijaldemokratski stručnjak za obranu Johannes Kahrs za Bild, dodajući da su pokazali duboko poštovanje prema Nijemcima. "Teško je zamisliti veću integraciju, to je uzorno."

Juergen Klimke, član CDU-a, rekao je da će ta nagrada, koja se dodjeljuje za posebne zasluge, biti znak velikog priznanja i pokazati da se hrabrost isplati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji vjeruju da je Sirijac Jaber Albakr (22), koji je u Njemačku došao prošle godine, bio blizu da izvede napad poput onog u Parizu prošlog studenog u kojem je poginulo 130 ljudi te onog u Belgiji u ožujku u kojem je stradalo 32 ljudi. Sumnjaju da je bio inspiriran Islamskom državom. Policija ga nije uspjela uhvatiti u subotu nakon čega je pokrenuta potraga. 

Jedan od zaslužnih mladića, Mohamed A. (35) rekao je da je s još jednim čovjekom pokupio Albakra na kolodvoru u Leipzigu nakon što je kontaktirao online mrežu za sirijske izbjeglice. Zajedno su jeli i otišli kod prijatelja. Shvativši da ga goni policija, svladali su ga i pozvali policiju, odbivši njegovu ponudu da ga puste u zamjenu za novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toliko sam zahvalan što nas je Njemačka primila. Nismo mu mogli dopustiti da naudi Nijemcima", rekao je za Bild.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo