nekontrolirani priljev izbjeglica / Nijemci se boje jačanja radikalne desnice: 'Priljev izbjeglica prijetnja je unutarnjoj sigurnosti'

Image
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Njemačka se nastoji nositi s priljevom oko 800.000 do milijun migranata u ovoj godini, od kojih su mnogi iz ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka

29.10.2015.
17:40
Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Šef njemačke policije Holger Muench izjavio je da nekontrolirani priljev izbjeglica u zemlju predstavlja prijetnju za unutarnju sigurnost s obzirom na to da je samo u srijedu preko austrijske granice u Bavarsku stiglo oko 8000 osoba.

Njemačka se nastoji nositi s priljevom oko 800.000 do milijun migranata u ovoj godini, od kojih su mnogi iz ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka, a dužnosnici otvoreno brinu zbog potencijalnog jačanja radikalne desnice među Nijemcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurnosna situacija se pogoršava s povećanjem broja izbjeglica koji ulaze u zemlju", rekao je Muench za tjednik Focus.

"Sukobi među tražiteljima azila sve su češći, a raspoloženje među desničarima sve 'zapaljivije'. Ta me dinamika zabinjava", kazao je, dodavši da je stanje "teško i napeto".
Muench je rekao se broj napada na skloništa za tražitelje azila utrostručio od početka godine na 600, od čega su 543 napada počinili desničari. Tijekom cijele prošle godine evidentirano je samo 198 takvih napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef policije je dodao da je policija registrirala 95 slučajeva nasilja i 49 podmetanja požara, a istražuje se i deset slučajeva u kojima se sumnja da su izbjeglice sudjelovale u ratnim zločinima u inozemstvu ili su pripadnici terorističkih organizacija.

Zabrinutost zbog načina na koji će se Njemačka nositi s priljevom izbjeglica smanjila je potporu konzervativcima kancelarke Angele Merkel i prouzročila svađu sa sestrinskom strankom, Kršćansko-demokratskom unijom na vlasti u Bavarskoj, saveznoj državi preko koje u zemlju ulazi najveći broj izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo