Odnijeli hrpu zlata / Nijemci uhitili Hrvata koji je glumio da je policajac i varao umirovljenike. RH mu više nije bila dovoljna?

Image
Foto: Bundesplizei

Policija je objavila da je od travnja krenula u sveopću potragu za bandama prevaranata koji su se posljednjih tjedana pretvorili u pravu pošast

4.7.2022.
10:00
Bundesplizei
VOYO logo

Policija iz Karlsruhea uhvatila je dvojicu prevaranata, od kojih je 40-godišnjak državljanin Hrvatske, koje sumnjiči da su nešto ranije, pretvarajući se da su policajci, bračnom paru umirovljenika odnijeli zlatne poluge, zlatnike i nakit.

Slično kao i u Hrvatskoj posljednjih mjeseci, prošlog ponedjeljka policija iz Karlsruhea javno je upozorila građane na kriminalce koji se pretvaraju da su policajci i potom mahom starijim građanima na prevaru odnose "visoke novčane iznose".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prerušili se u policajce /

Lažno se predstavili kao policajci, ušli u stan 76-godišnjakinje pa joj ukrali nekoliko milijuna kuna

Image
prerušili se u policajce /

Lažno se predstavili kao policajci, ušli u stan 76-godišnjakinje pa joj ukrali nekoliko milijuna kuna

Kriminalci u Njemačkoj pritom koriste iste izgovore kako bi naveli građane da im predaju novac. Kao izgovori kriminalaca navode se istrage krivotvorenja novca, predaja vrijednosti (lažnim) policajcima zbog čuvanja uslijed opasnosti od krađe, predaja "visokih kaucija nakon neke teške prometne nesreće"…

Krađe lažnih policajaca u jednom su trenutku dosegle takve razmjere da je Policijska uprava Ludwigsburg krenula u sveopću potragu za kriminalcima, očito organizirane u bande. 40-godišnjeg Hrvata i njegovog 22-godišnjeg kompanjona, državljanina Njemačke, policajci su uhvatili nakon prijave 74-godišnjaka da su njemu i njegovoj 65-godišnjoj supruzi odnijeli "plemenite metale".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo tako što je jedan od dvojice osumnjičenih telefonski nazvao bračni par iz gradića Ettlingen na krajnjem zapadu Baden-Württemberga, predstavio im se kao policijski istražitelj i složio im priču da je izvjesna starija obitelj u njihovom bliskom susjedstvu upravo opljačkana u razbojničkom prepadu i da stoga trebaju sve iz svog bankovnog sefa predati policiji na čuvanje dok ne prođe opasnost.

Riječ je o obrascu po kojem kriminalci starije građane u prvom telefonskom pozivu isprepadaju do razine traume, a potom im ponude spasonosno "rješenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju bračnog para iz Ettlingena, "objasnili" su im da njihova ušteđevina nije sigurna niti u banci zbog sumnje da je u izmišljeni razbojnički prepad u susjedstvu uključen i izmišljeni bankovni suradnik kriminalaca. Lažni policajci objasnili su im da svoje vrijednosti trebaju ostaviti u torbi ispred svojih ulaznih vrata, gdje će oni to odmah preuzeti.

U policijskom priopćenju ne navodi se koliko je policajcima, ovaj put pravima, trebalo da otkriju i uhite lažne "kolege". Priopćili su, međutim, da su prevarantski par uhvatili na izlazu na autoput Karlsruhe-Süd, i to u Mercedesu A-Klasse za koji istražitelji navode da su ga koristili i krađi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, u automobilu su im pronašli torbu sa zlatnim polugama, zlatnicima i nakitom, što je bilo više nego dovoljno da ih odmah uhite, privedu, da sutradan državno odvjetništvo u Stuttgartu za njih zatraži istražni zatvor, čemu je sudac istrage odmah i udovoljio, te da ih na kraju smjeste u zatvor na daljnje čuvanje.

Policijski kriminalistički istražitelji, u priopćenju stoji i to, pretražili su stanove 22-godišnjeg njemačkog i 40-godišnjeg hrvatskog državljanina, gdje su pronašli "dokazni materijal". Policija protiv dvojice nastavlja istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo