bankrot na vidiku / Ništa od dogovora za spas Grčke, novi summit eurozone zakazan za 22. lipnja

Neće biti počeka za grčke dugove - jasno je poručila šefica Međunarodnog monetarnog fonda neposredno prije sastanka ministara financija eurozone u Luksemburgu. Na sastanku će se raspravljati o uvjetima nove tranše pomoći Grčkoj kako bi mogla otplatiti dug krajem mjeseca. Ako se dogovor ne postigne, Grčka bi 30. lipnja mogla bankrotirati

18.6.2015.
20:17
VOYO logo

Sastanak eurozone na kojemu se razgovaralo o Grčkoj završio se u četvrtak navečer bez dogovora i bez odluke, čime se zemlja još više približila nemogućnosti plaćanja dugova krajem mjeseca, rekli su europski čelnici.

"Nije postignut nikakav dogovor. To je snažan signal poslan Grčkoj da se ozbiljno uključi u pregovore. Euroskupina je spremna za sastanak bilo kada", rekao je Valdis Dombrovkis, potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro, na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak koji je trajao gotovo sat i pol, jedan europski izvor blizak pregovorima nazvao je 'tragičnim'. 'Nije bilo čak ni zahtjeva za produljenje programa' financijske pomoći koji Atena koristi od 2012., dodao je.

Grčka sudbina ovisi o dogovoru o proračunskoj uštedi i o provedbi reforma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je kako se razgovori o Grčkoj prenose na najvišu političku razinu i sazvao izvanredni summit predsjednika država i vlada eurozone za ponedjeljak navečer u Bruxellesu.

"Odlučio sam sazvati summit eurozone u ponedjeljak 22. lipnja u 19 sati. Vrijeme je da se o stanju u Grčkoj što prije razgovara na najvišoj političkoj razini", rekao je Tusk nakon neuspjeha sastanka ministara financija euroskupine i grčkih vjerovnika u Luxembourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atena mora MMF-u do 30. lipnja vratiti 1,5 milijarda eura. Grčka blagajna je prazna, zbog čega su zemlji prijeko potrebne 7,2 milijarde eura koje su joj obećali vjerovnici a obustavljene su prije dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo