reakcije na referendum / Ništa od sastanka europskih ministara financija? 'Nažalost, Grčka je izabrala put izolacije'

Image
Foto: AP Images

Član bavarske Kršćansko-socijalne unije Hans Michelbach komentirao je rezultate grčkog referenduma rekavši kako bi bilo bolje da Grčka ostane izvan prostora eruozone

5.7.2015.
21:35
AP Images
VOYO logo

Njemački konzervativni zastupnik Hans Michelbach izjavio je u nedjelju, komentirajući prve rezultate grčkog referenduma, da bi možda bilo bolje da Grčka ostane izvan prostora jedinstvene europske valute nakon što su prvi rezultati referenduma pokazali odbijanje prijedloga izlaska iz krize kakav je uputila skupina Eurozone.

"Sada bi se trebalo upitati ne bi li bilo bolje da Grčka ostane izvan eurozone", kazao je Michelbach, član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) i članice konzervativnog bloka Angele Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, Grčka je izabrala put izolacije", kazao je Michelbach dodajući da ako je u Grčkoj danas pobijedio glas "ne", kako ukazuju prvi rezultati, tada po njegovu mišljenju nema više osnove za daljnju pomoć Grčkoj.

U međuvremenu je agencija France Presse objavila iz Bruxellesa, odmah po objavljivanju prvih rezultata grčkog referenduma kako se za ponedjeljak sprema sastanak ministara financija članica eurozone, nakon što se pokazalo kako će po svemu sudeći velika većina Grka odbaciti prijedlog međunarodnih kreditora o mjerama štednje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija Reuters pak navodi kako je na izravan upit o tome planira li se za ponedjeljak sastanak ministara financija eurozone neimenovani europski dužnosnik izričito odbacio takvu mogućnost.

"Ne, nikako. Ministri ne bi znali o čemu raspravljati", rekao je dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva: Grčka je napravila korak prema izlasku iz eurozone

Grčka, koja je u nedjelju na referendumu većinom glasovala protiv prijedloga strogih mjera štednje međunarodnih vjerovnika, napravila je "korak prema izlasku iz eurozone", ocijenio je zamjenik ruskog ministra financija Aleksej Likačev.

"Ne možemo ne vidjeti da je učinjen korak prema izlasku iz eurozone", kazao je Likačev čije riječi prenosi agencija TASS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, on je istaknuo da je ipak još prerano reći da će "Grčka ići do samog kraja".

Hollande i Merkel u ponedjeljak razgovaraju o Grčkoj

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u ponedjeljak navečer u Parizu na radnoj večeri kako bi "ocijenili posljedice grčkog referenduma", objavilo je u nedjelju navečer francusko predsjedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sastanka u Elizejskoj palači neposredno nakon referenduma dolazi u sklopu stalne suradnje između Njemačke i Francuske "kako bi se doprinjelo trajnom rješenju u Grčkoj", navodi se u priopćenju.

Prema telefonskim sondažama koje su objavila dva grčka tv kanala, na referendumu kojega je inicirala vlada premijera Aleksisa Ciprasa u prednosti je odgovor "ne" kojim se odbijaju prijedlozi međunarodnih vjerovnika za izlazak iz krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski ministar gospodarstva Emmanuel Marcon ocijenio je u nedjelju da bez obzira koji odgovor bude prevladao na grčkom referendumu, Europljani moraju nastaviti "politički razgovor s Atenom".

Europski čelnici grozničavo očekuju ishod referenduma u Grčkoj strahujući za njegove posljedice za budućnost euro zone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo