Jamal Khashoggi / 'Nisu ga pokušali ispitati, došli su ga ubiti': Iskomadali novinara na živo pa mu odrubili glavu

Image
Foto: AP/Facebook

Novinar kritičan spram Rijada došao je u konzulat 2. listopada i otada nije viđen

17.10.2018.
12:15
AP/Facebook
VOYO logo

Saudijski novinar Jamal Khashoggi mučen je prije nego mu je "odrubljena glava" u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu, tvrdi u srijedu turski dnevnik Yeni Safak dodajući da je imao pristup zvučnoj snimci događaja. 

Novinar kritičan spram Rijada došao je u konzulat 2. listopada radi administrativnih poslova vezanih u svoje vjenčanje. Otada nije viđen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavajući da je imao pristup zvučnoj zabilješci onoga što se odvijalo potom, Yeni Safak kaže da je Khashoggi mučen tijekom ispitivanja te da su mu prste odrezali saudijski agenti. 

Nakon toga mu je "odrubljena glava", piše provladin dnevnik koji ne navodi kako je došao do tih snimki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal Middle East Eye tvrdi kako je njegovo, još uvijek nepotvrđeno, smaknuće trajalo sedam minuta. Prema njihovom izvoru iz Turske, Khashoggija su odvukli iz ureda konzula Saudijske Arabije u njegov kabinet koji se nalazi u susjednoj kući. Dodaje da je Khashoggi prestao vrištati tek kada su mu injekcijom ubrizgali nepoznatu supstancu. 

Prema riječima izvora koji je čuo snimku ubojstva, Khashoggi je isjeckan na komade dok je bio živ. Točnije, da je to počinuo šef za forenzičke dokaze u saudijskom Odjelu za opću sigurnost dr. Salah Muhamad al-Tubaigy sa slušalicama u ušima kako bi mogao slušati glazbu za vrijeme mučenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Khashoggija nisu ni pokušali ispitati. Došli su ga ubiti", zaključio je turski izvor za portal Middle East Eye.

Neki mediji, među kojima i Washington Post za koji je Khashoggi radio, objavili su kako postoje audio i video snimka koje dokazuju da je novinar "ispitivan, mučen i potpom ubijen" unutar konzulata, a potom je raskomadan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po turskom listu, saudijski konzul Mohamad al-Otaibi čuje se na snimci kako kaže: "učinite to vani, donijet ćete mi probleme".

Potom mu neidentificirana osoba odgovara: "Ako želiš živjeti kada se vratiš u Saudijsku Arabiju, šuti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Al-Otaibi je iz Istanbula otputovao u utorak.

Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali su to saudijske vlasti opovrgle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska policija se nada ulasku u dom saudijskog konzula

Iz Turske se nadaju kako će uspjeti ući u dom saudijskog konzula u Istanbulu u srijedu kojeg se povezuje s nestankom saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izjavio je turski ministar vanjskih poslova nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

Turski dužnosnici rekli su kako vjeruju da je novinar ubijen te kako je njegovo tijelo uklonjeno, što su Saudijci oštro porekli. Khashoggi je bio američki državljanin koji je pisao kolumne za list Washington Post te je kritizirao saudijsku vladu pozivajući na reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska policija trebala je u utorak pretražiti dom saudijskog konzula. Međutim, to nisu učinili jer im se, kako kažu policijski službenici s mjesta događaja, saudijski dužnosnici nisu mogli pridružiti. Generalni konzul je nekoliko sati prije toga napustio Tursku i otputovao u Rijad.

"Policija nažalost jučer navečer nije mogla pretražiti dom saudijskog konzula. Saudijci tvrde kako je konzulova obitelj bila unutra", rekao je Mevlut Cavusoglu novinarima nakon sastanka s Pompeom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će policija danas ući u dom. Rekli smo i ranije kako Saudijska Arabija mora surađivati s nama u svakom aspektu bez odgode".

Cavusoglu, koji je rekao kako će se istraga proširiti i na pretragu konzulovih vozila, izjavio je kako konzul ima pravo otputovati u svoju državu te da nije deportiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao kako je razgovor s Pompeom bio "koristan i produktivan", Pompeo je bio u kratkom posjetu Turskoj nakon što se u utorak sastao sa Saudijskim kraljem, princem i ministrom vanjskih poslova u Rijadu.

Turski istražitelji s mjesta zločina proveli su u ponedjeljak devetosatnu pretragu konzulata kako bi pokušali utvrditi što se dogodilo Khashoggiju koji je posljednji put viđen kako ulazi u saudijski konzulat 2. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konzulovo ponašanje i pristup privukli su pažnju nakon Khashoggijevog nestanka", izjavio je Cavusoglu kritizirajući način na koji se konzul ponašao prilikom Reutersovog razgledavanja konzulata. "Izrazito je nepristojno bilo kada je otvarao ormare i govorio 'pogledajte, nije tu'. To nije bilo u redu."

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo