Dok na zapadu vrtoglavo raste / Nitko ne želi živjeti u istočnoj Njemačkoj: Broj stanovnika isti kao i prije sto godina

Image
Foto: shutterstock

„Njemačka podjela i 30 godina nakon ujedinjenja još uvijek utječe na razvoj istoka i zapada"

12.6.2019.
14:30
shutterstock
VOYO logo

U istočnim dijelovima Njemačke, području nekadašnje Njemačke Demokratske Republike (DDR), broj stanovnika je na rekordno niskoj razini dok je istodobno na zapadu zemlje u konstantnom rastu, proizlazi iz studije instituta Ifo objavljene u srijedu.

„Na istoku Njemačke živi onoliko ljudi koliko ih je živjelo na početku 20. stoljeća dok na zapadu broj stanovnika konstantno raste“, rekao je autor studije Felix Roesel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema povijesno-ekonomskoj studiji instituta Ifo, 1905. je na području nekadašnje Zapadne Njemačke živjelo oko 32 milijuna stanovnika a u istočnom dijelu oko 13 milijuna.

Na zapadu raste broj poulacije

Više od jednog stoljeća kasnije broj stanovnika na zapadu više se nego udvostručio na 68,7 milijuna dok je na istoku ostao gotovo isti s 13,9 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Trend sve veće razlike u broju stanovnika se nije zaustavio ni nekoliko mjeseci uoči 30. godišnjice njemačkog ujedinjenja“, rekao je Roesel.

Studija kao razlog neravnomjernom razvoju broja stanovnika na zapadu i istoku Njemačke navodi tri čimbenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je egzodus stanovnika koji je počeo osnivanjem DDR-a 1949. a okončan gradnjom Berlinskog zida 1961. Zatim izostanak dolaska mladih radnika iz inozemstva u šesdesetim i sedamdesetima te na kraju i migracija u smjeru zapada nakon pada Berlinskog zida 1989.

„Njemačka podjela i 30 godina nakon ujedinjenja još uvijek utječe na razvoj istoka i zapada i to se ne percipira dovoljno ozbiljno u javnosti“, rekao je Roesel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ukazao na to da su od egzodusa stanovnika u najgoroj mjeri pogođena ruralna područja istočne Njemačke ali i gradovi.

„Da se broj stanovnika na istoku razvijao kao i na zapadu, Leipzig i Dresden bi danas brojali preko milijun stanovnika. Ovako su upola manji“, zaključio je Roesel na predstavljanju studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo