Premalo, prekasno / Nizozemska željeznica nudi odštetu žrtvama holokausta: 'Odšteta nikada neće nadomjestiti osobnu patnju'

Image
Foto: AP Images

Inicijativu je pokrenuo Salo Muller, 83-godišnji novinar i fizioterapeut, čiji su roditelji deportirani u Auschwitz, gdje su i ubijeni

27.6.2019.
9:29
AP Images
VOYO logo

Gotovo 75 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata nizozemska željeznica planira ponuditi odštetu žrtvama holokausta i njihovim obiteljima zbog toga što je sudjelovala u prijevozu Židova u nacističke logore u Nizozemskoj.

Željeznički prijevoznik NS stavit će na raspolaganje žrtvama desetke milijuna eura, objavio je u srijedu čelnik NS-a, Roger van Boxtel u nizozemskom gradu Utrechtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da je oko 110.000 Židova i Roma bilo deportirano temeljem nacističkih zapovijedi, najviše u koncentracijski logor Auschwitz. Samo nekoliko tisuća ljudi je preživjelo.

"Prijevoz je za cilj imao njihovo istrebljenje", kazao je van Boxtel. "Odšteta nikada neće nadomjestiti osobnu patnju", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NS je 2018. najavio da će ponuditi odštetu žrtvama holokausta.

Povjerenstvo, koje je vodio bivši amsterdamski gradonačelnik Job Cohen, zaduženo za razradu detalja predstavilo je svoje zaključke u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je ustvrdila da između pet i šest tisuća preživjelih iz nacisitičkih logora ili njihove rodbine, ispunjava uvjete za odštetu. Primit će između pet i petnaest tisuća eura odštete po osobi.

Inicijativu je pokrenuo Salo Muller, 83-godišnji novinar i fizioterapeut, čiji su roditelji deportirani u Auschwitz, gdje su i ubijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željeznički prijevoznik u to se vrijeme nije protivio zadatku prijevoza Židova, a od toga je zaradio i oko 1,1 milijuna eura.

NS se zbog svoje uloge u holokaustu službeno ispričao svim žrtvama 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo