notorna obitelj / Njegov je otac diktator koji je ukrao milijarde, majka kupovala tisuće pari cipela, a on je postao predsjednik

Image
Foto: AP Photo/Aaron Favila

Marcosi su godinama držali Guinnessov rekord za najveću pljačku države ikad

30.6.2022.
12:12
AP Photo/Aaron Favila
VOYO logo

Ferdinand 'Bongbong' Marcos mlađi inauguriran je u četvrtak za predsjednika Filipina, nakon što je u svibnju pobijedio u prvom krugu izbora, ostvarivši time desetljećima duge napore za povratak svoje obitelji na najviši položaj u državi. Marcos mlađi, sin istoimenog pokojnog diktatora, položio je zakletvu ispred stotina lokalnih i stranih dužnosnika, novinara i simpatizera u Nacionalnom muzeju u glavnom gradu Manili.

Inauguracija se održala nekoliko dana nakon što je vrhovni sud odbacio posljednje pokušaje da se Marcosa ml. diskvalificira s izbora i spriječi u preuzimanju dužnosti. Bivši je predsjednik Rodrigo Duterte prije inauguracije primio Marcosa u predsjedničkoj palači Malacanang, iz koje je obitelj Marcos pobjegla u progonstvo prije 36 godina, nakon što je njegov otac svrgnut s vlasti narodnim ustankom 1986. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brutalna kleptokracija

Ferdinand Marcos stariji vladao je Filipinima od 1965. do 1986. godine. Ostao je upamćen kao nemilosrdni diktator, a njegova obitelj bila je globalni sinonim za korupciju. Mnoga neovisna izvješća i sudski dokumenti prikazuju nepobitne dokaze o masovnim ekscesima i kršenjima ljudskih prava tijekom njihove vladavine.

Nakon što je osvojio drugi mandat, Marcos je proglasio izvanredno stanje koje je trajalo do njegova svrgnuća 14 godina kasnije. Tijekom tog perioda, represivni aparati bili su zaduženi za brutalne progone političke opozicije, muslimana, navodnih komunista i običnih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladavina Marcosa starijeg u svijetu je i služeno označena kao kleptokracija. Kroz agresivnu ekonomsku politiku stranog zaduživanja zemlju je bacio u dug koji Filipinci otplaćuju i danas, a pretpostavlja se da će ga plaćati do 2025. godine. Obitelj Marcos pronevjerila je između 5 i 10 milijardi državnog novca iz Centralne banke Filipina, zbog čega su godinama držali Guinnessov rekord za najveću pljačku države ikada.

Kada su revolucionari upali u predsjedničku palaču, pronašli su brojne portrete obitelji, jacuzzi s pozlaćenim elementima, 15 kaputa od nerca, 508 haljina šivanih po mjeri i, što je najviše odjeknulo u svjetskoj javnosti, više od 3000 pari dizajnerskih cipela koje su pripadale Imeldi Marcos, tada guvernerici metropolitanskog područja Manile i zastupnici u parlamentu. Obitelj je postala globalno notorna po ekstravaganciji i suludoj raskoši. Kada je 1986. godine započela Revolucija moći naroda, Marcosi su, po Reganovom savjetu, pobjegli na Havaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nedostaje nam radnika /

Provjerili smo kakve uvjete kod nas imaju strani radnici? Sve češće na radna snaga dolazi s Filipina i Indije

Image
nedostaje nam radnika /

Provjerili smo kakve uvjete kod nas imaju strani radnici? Sve češće na radna snaga dolazi s Filipina i Indije

Nakon smrti Ferdinanda, Imelda se s djecom vratila na Filipine kako bi joj se sudilo za korupciju i poreznu prijevaru, no uskoro je ponovo postala aktivna u politici, a njena su djeca aktivni filipinski političari i danas.

'Moj otac je postigao puno'

Marcos mlađi je u kampanji isticao da je tiranska vladavina njegovo oca zapravo bila "zlatno razdoblje" za zemlju - unatoč tome što je gospodarstvo bilo na rubu, u velikim dugovima prema stranim bankama. U pobjedi na izborima pomogla mu je široka kampanja dezinformacija na društvenim mrežama. Skupine njegovih simpatizera preplavile su Filipine lažnim ili obmanjujućim objavama koje prikazuju njegovu obitelj u pozitivnom svjetlu, ignorirajući pritom korupciju i kršenja ljudskih prava u vrijeme 20-godišnje vladavine njegovog oca, što im je pošlo za rukom u većem dijelu naroda koji se jedna sjeća vladavine obitelji Marcos jer su tada uglavnom imali manje od 8 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi očekuju da će Marcos ml. biti predvidljiviji i manje nasilan nego njegov prethodnik Duterte, no aktivisti i svećenstvo boje se da bi svoju pobjedu mogao iskoristiti da učvrsti svoju vlast. Iako se distancirao od očeve vladavine koju u niti jednom trenutku nije osudio, u svom je inauguracijskom govoru ipak pohvalio njegova navodna postignuća.

"Nekoć sam poznavao čovjeka koji je vidio ono malo što je postignuto od neovisnosti. U zemlji ljudi s najvećim potencijalom za postignuće, a bili su siromašni. Ali on je to uspio. Ponekad uz potrebnu podršku, ponekad bez. Tako će biti s njegovim sinom - od mene nećete dobiti isprike", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marcos će na predsjedničkoj poziciji naslijediti izuzetno popularnog Rodriga Dutertea, koji je u svijetu postao zloglasan zbog svog smrtonosnog rata protiv droga i koji je prijetio da će, nakon što napusti svoju funkciju, ubiti osobe za koje se sumnja da preprodaju drogu. Za uspjeh Marcosa ml. bio je izuzetno važan savez s Duterteovom kćeri Sarom, koja je osigurala mjesto potpredsjednice s više glasova od njega.

Za razliku od Dutertea, koji se udaljio od Sjedinjenih Američkih Država i približio Kini, Marcos ml. je naznačio da će graditi uravnoteženiji odnos s dvjema silama i ustrajao je da će podržati međunarodnu presudu protiv Pekinga glede Južnog kineskog mora bogatog resursima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo