DIPLOMATSKA AKCIJA / Njemačka će pozvati bjeloruskog veleposlanika: 'Bila je to neprihvatljiva mjera'

Image
Foto: AP Images

Bjeloruske vlasti u subotu su povukle akreditacije novinarima nekoliko stranih medija

30.8.2020.
22:42
AP Images
VOYO logo

Njemačka, trenutačna predsjedateljica Europskom unijom, pozvat će bjeloruskog veleposlanika u Berlinu nakon povlačenja akreditacija nekolicini novinara stranih medija, rekao je u nedjelju izvor njemačke vlade.

"Veleposlanik Bjelorusije će uskoro biti pozvan u ministarstvo vanjskih poslova", rekao je taj izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjeloruske vlasti u subotu su povukle akreditacije novinarima nekoliko stranih medija uoči održavanja novih velikih prosvjeda oporbe, koja osporava rezultate predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza.

Glasnogovornik bjeloruske diplomacije Anatoly Glaz rekao je da je odluka donesena na temelju preporuke Međuresornog povjerenstva za borbu protiv ekstremizma i terorizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije rekao koliko je novinara 'pogođeno' ovom mjerom, no strani mediji, uključujući BBC i Radio Liberty, pišu o ukidanju akreditacija za nekoliko njihovih novinara.

"Neprihvatljiva mjera"

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas u subotu je osudio tu "neprihvatljivu" mjeru bjeloruskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija koja priprema sankcije visokim bjeloruskim vladinim dužnosnicima pozvala je ranije predsjednika Aleksandra Lukašenka na dijalog s oporbom,

Lukašenko, koji je u nedjelju napunio 66 godina, ne odustaje od vlasti koju obnaša 26 godina i već drugi vikend viđen je pored svoje rezidencije naoružan automatskom puškom, prema fotografiji ruske novinske agencije RIA-e, piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjednima traju prosvjedi i štrajkovi otkako je Lukašenko pobijedio na izborima 9. kolovoza s 80 posto glasova za koje protivnici tvrde da su namješteni, a on odbacuje optužbe i prosvjednike i odbija bilo kakve ustupke te osuđuje "zapadnjačku zavjeru" kojom ga se, kako tvrdi, namjerava srušiti s vlasti.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo