PRAVA SUŠA / Njemačka još uvijek nudi priliku Hrvatima: Ovo je zanimanje u kojem se odmah može pronaći posao!

Image
Foto: Shutterstock

Jedini problem u ovom trenutku jest koronavirus, no kad se situacija normalizira, bit će lakše

19.8.2020.
9:30
Shutterstock
VOYO logo

Njemačkoj nedostaje 50.000 njegovatelja, a do 2030. bi ih ovim tempom moglo nedostajati i 300.000. Ministar zdravstva Jens Spahn taj problem želi riješiti radnom snagom iz inozemstva. Ali u doba korone to nije baš lako, piše Deutshe Welle.

Image
mijenjaju i zakon /

Planirate tražiti sreću u inozemstvu? Njemačka želi još radnika s Balkana: 'Moramo se potruditi oko njih'

Image
mijenjaju i zakon /

Planirate tražiti sreću u inozemstvu? Njemačka želi još radnika s Balkana: 'Moramo se potruditi oko njih'

Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu je i prije korone bio veliki problem za njemačkog ministra zdravstva. Do 2030. ta će se brojka popeti na oko 300.000, procjenjuje Njemačko vijeće za njegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nije novi problem -  još od 2013. je u toku program Središnjeg posredništva za stranu i stručnu radnu snagu (ZAV) u okviru Savezne agencije za rad. Pod nazivom "Triple Win" vrbuju se njegovatelji u inozemstvu.

Sredinom 2019. ministar Spahn je htio unijeti još malo svježine u ofanzivu vrbovanja radne snage. Prvo je otputovao na Kosovo, a potom u Meksiko kako bi sklopio sporazume o zapošljavanju. Neposredno prije toga je osnovao Njemačku agenciju za stručnu radnu snagu u sektorima zdravstva i njege (DeFa).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija bi prije svega trebala brinuti o tome da stručnoj radnoj snazi olakša ulazak i izlazak iz zemlje. Ali na upit Deutsche Wellea iz Ministarstva zdravstva je stigao pismeni odgovor da je zbog trenutnih mjera zbog pandemije dovođenje radne snage "obustavljeno na neodređeno vrijeme". A u DeFa-i već ima 1300 sporazuma s njegovateljima iz Meksika i s Filipina.

Ipak, brojke ne govore baš o uspjesima dosadašnjih mjera. Od 2013. je u Njemačku stiglo oko 4000 njegovatelja i u taj broj nisu uključeni ljudi koji su došli preko drugih agencija. A ove godine neće biti bolje, s obzirom da su zbog korone "otkazani i za ljeto planirani razgovori s njegovateljima u partnerskim zemljama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako, kad se situacija donekle normalizira, to je prilika za Hrvate koji se vide u ovom zanimanju, iznimno traženom u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo