BALKAN ZA OPROŠTAJ / Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetom Srbiji počela je zapadnobalkansku turneju

Dok Merkel u Njemačkoj nazivaju majkom nacije, u regiji bi je mogli nazvati tetom Balkana jer nikada nije dvojila o tome spadaju li te zemlje u ujedinjenu Europu

13.9.2021.
19:30
VOYO logo

Već u zračnoj luci njemačku je kancelarku dočekao srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Već danima izjavljuje kolika mu je čast što Angela Merkel stiže u Beograd - u kojem će - kaže čak i prespavati!

"Nikada neću zaboraviti potporu koju nam je dala 2015. godine kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata, ako se sjećate – ni zbog čega i puno joj hvala na tome", kazao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel i Vučić susreli su se nekoliko puta i uglavnom razgovarali o Kosovu o kojem imaju oprečna mišljenja te Berlinskom procesu – učvršćivanju veza zemalja zapadnog Balkana.

Image
klimatske promjene /

Merkel poručila da političari moraju više voditi računa o klimi: 'Vidimo s kojom snagom priroda može djelovati'

Image
klimatske promjene /

Merkel poručila da političari moraju više voditi računa o klimi: 'Vidimo s kojom snagom priroda može djelovati'

I član Odbora za vanjsku politiku u Bundestagu Josip Juratović i bivši veleposlanik u Njemačkoj Miro Kovač smatraju da Angela Merkel na zapadnom Balkanu ima nedovršenog posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima puno stvari još za obaviti i u Beogradu i u Tirani će biti u dvjema zemljama koje su na neki način sada najvažniji centri tog zapadnog Balkana i jer Albanci i Srbi čine 70 posto stanovništva zapadnog Balkana", kazao je Kovač.

"Poruka bi mogla biti da se Srbija konačno odluči kojim će putem, prije svega i da li će uopće u EU, jer se vidi da dosta imamo osjećaj da sjedi na dvije stolice ili više stolica, dakle, Srbija se treba jasno odlučiti da želi u red europskih zemalja i na tome treba ozbiljno poraditi", kazao je Juratović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Merkel u Njemačkoj nazivaju majkom nacije, u regiji bi je mogli nazvati tetom Balkana, kažu analitičari – jer nikada nije dvojila o tome spadaju li te zemlje u ujedinjenu Europu. No napretkom ne može biti zadovoljna. 

"Prije svega po pitanju otvaranja i zatvaranja poglavlja, što se Srbije tiče to je negdje stalo pred par godina, i ne razvija se dalje. Ima par dobrih iznimaka, kao što je Sjeverna Makedonija, ali sve u svemu cjelokupni razvoj je daleko ispod naših očekivanja", tvrdi Juratović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravog napretka nema, samo dvije države pregovaraju, to su Srbija i Crna Gora, i sigurno da ne može biti zadovoljna kada čuje ili kada joj netko prepriča kada se govori o srpskom svetu o jednom konceptu koji sigurno nema svoje mjesto u današnjoj Europskoj uniji", tvrdi Kovač.

Makar i jedna od najutjecajnijih političarki na svijetu, teško da će Angela Merkel u ovom posjetu puno toga postići, no sam dolazak šalje jasnu poruku - pa i budućem nasljedniku - gdje treba nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo