nedohvatljivo i nepoželjno / Njemačka odbija Tillersonov zahtjev o izdvajanju dva posto proračuna za obranu

Image
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u petak je rekao da zahtjev NATO-a o izdvajanju dva posto godišnjeg BDP-a članica za obranu nije 'ni dohvatljiv ni poželjan'

31.3.2017.
15:23
Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u petak je rekao da zahtjev NATO-a o izdvajanju dva posto godišnjeg BDP-a članica za obranu nije "ni dohvatljiv ni poželjan", čime se suprotstavio Washingtonu koji od europskih partnera traži da ispune taj uvjet. 

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> SAD traži od Europljana da povećaju izdvajanja za obranu na najmanje dva posto BDP-a

Sjedinjene Države daju gotovo 70 posto sredstava u proračun NATO-a, te od svojih saveznika traže da ove godine postignu napredak u postizanju zatraženog postotka od 2 posto. Dosad su to učinile samo četiri članice saveza – Estonija, Grčka, Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva posto bi značilo vojne troškove od oko 70 milijardi eura. Ne znam nijednog njemačkog političara koji bi tvrdio da je to dohvatljivo ili poželjno", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel na prvom sastanku NATO-a na kojem prisustvuje novi američki državni tajnik Rex Tillerson

Tillerson je ponovio Washingtonove zahtjeve, te je istaknuo da će SAD inzistirati na tome na idućem susretu Sjevernoatlantskog saveza 25. svibnja na kojem će prisustvovati i američki predsjednik Donald Trump

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš cilj treba biti da se na susretu čelnika u svibnju složimo da će do kraja godine svi saveznici dostići ovaj uvjet ili razviti planove koji će jasno pokazati kako će se on ispuniti", rekao je Tillerson. 

"Saveznici moraju svojim djelovanjem pokazati da dijele predanost američke vlade", dodao je američki državni tajnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert je u Berlinu rekao kako su predani povećanju izdvajanja za obranu, te da će nastaviti u tom smjeru "jer znaju da je potrebno i ima smisla dalje jačati oružane snage".  Članovi NATO-a trebaju dostići 2 posto do 2024.

Tillerson je izražavanjem podrške Savezu ipak ublažio Trumpov stav. Američki predsjednik je NATO prozivao "zastarjelim", te je predlagao da sigurnosna jamstva Washingtona prema europskim saveznicima budu uvjetovane njihovim većim izdvajanjem za svoju obranu. Također je isticao kako NATO mora učiniti više u borbi protiv terorizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedinjene Države su predane osiguravanju da NATO ima sposobnost za našu kolektivnu obranu", rekao je Tillerson na sastanku u Bruxellesu. 

"Držat ćemo se dogovora kojeg smo postigli za obranu naših saveznika", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je kako su veze između europskih saveznica i SAD-a "čvrste kao kamen". Kazao je kako će ministri raspraviti o "pravednoj raspodjeli tereta kako bi se sjevernoatlantski odnosi održali čvrstim", te da će NATO "pojačati svoje djelovanje u širenju stabilnosti i borbi protiv terorizma".

Potvrdio je i da će ministri u petak razgovarati o državnim izdvajanjima za proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo