rano upozorenje / Njemačka poziva svoje građane da štede na potrošnji plina, ministar proglasio prvi stupanj upozorenja

Cijene građanima skuplje, ali vlada umiruje - njemačke zalihe plina zasada su sigurne

30.3.2022.
21:00
VOYO logo

Iz Kremlja i svojevrsna odgoda prijetnje Europi. Neće odmah 1. travnja zavrnuti pipu zemljama koje su im nametnule sankcije, ali ne odustaju od prodaje energenata isključivo za rublje. Njemačka, koja uvelike ovisi o ruskom plinu, prvi put u povijesti zove građane da štede na potrošnji. Proglasili su prvu fazu pripravnosti.

Apel iz vlade: Nijemci - počnite štedjeti!

''U situaciji smo kad moram reći: spašava nas svaki ušteđeni kilovatsat. Zbog toga proglašavam prvi stupanj upozorenja, s posebnom molbom tvrtkama i privatnim potrošačima, pomozite Njemačkoj, Ukrajini i to štednjom plina i energije'', rekao je Robert Habeck, njemački ministar ekonomije.

Kako je proglašena razina ranog upozorenja - okupio se i krizni tim. Njihov zadatak, analiza i procjena situacije opskrbe kako bi se, ako bude potrebno mogle poduzeti daljnje mjere za povećanje sigurnosti opskrbe. Taj tim će se sastajati svakodnevno. Habeck je izdao prvo upozorenje, od ukupno tri koraka njemačkog zakona donesenog zbog rješavanja problema s nedostatkom energenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nove dimenzije ekonomskog rata /

Kremlj odgađa obavezno plaćanje plina u rubljima! Predomislili se za neko vrijeme. Ali odmah šalje novu prijetnju Zapadu

Image
Nove dimenzije ekonomskog rata /

Kremlj odgađa obavezno plaćanje plina u rubljima! Predomislili se za neko vrijeme. Ali odmah šalje novu prijetnju Zapadu

''Više se ne vozim toliko, jer i cijene goriva su skočile na svim benzinskim postajama. Cijene struje i grijanja su dramatično otišle u nebo'', izjavio je Joseph Girgoleit iz Berlina.

''Primjećujem da su cijene skočile, osobito na tržnici. Sve je sada puno skuplje'', komentirao je Andreas Langheim iz Kölna.

Cijene građanima skuplje, ali vlada umiruje - njemačke zalihe plina zasada su sigurne. Apel na štednju stiže kao reakcija ruske najave o obustavi isporuke plina - ako se ne bude plaćao u rubljima. Njemačka je 2021. iz Rusije uvezla čak 55 posto plina, sada je razmjena pala na ispod 40 posto.

''Rat dodatno utječe na opskrbne lance koji su već opterećeni pandemijom korone. Primjerice, proizvodnja kablova i žica, koja se odvija u Ukrajini, iznimno je važna za automobilsku industriju. Istodobno, rast cijena prirodnog plina i nafte utječe na tvrtke i privatne potrošače'', rekao je Achim Truger, ekonomski stručnjak.

Njemačka je prva zemlja koja je poslala jasan signal: Europska unija, polako, ali sigurno - sprema se za prekid opskrbe ruskim plinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo