obilazak balkana / Njemačka šefica diplomacije u Sarajevu: 'Moramo osigurati mir u BiH. Kada gledamo slike Kijeva i Mariupolja, sjećamo se slika 90-ih'

Image
Foto: AP IMAGES

Rekla da su je pitali zašto dolazi na Balkan u vrijeme rata u Ukrajini: 'Ja baš kažem - upravo sada'. Njena kolegica iz BiH rekla je da je Zapadni Balkan slaba točka EU

10.3.2022.
11:05
AP IMAGES
VOYO logo

Europska budućnost zemalja Zapadnog Balkana je njemački glavni prioritet, kao i za mene osobno, kazala je njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock nakon sastanaka s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković.

Kako donosi Klix.ba naglasila je kako su demokratski i fer izbori bitni za svaku zemlju te želi da integritet izbora u Bosni i Hercegovini bude pojačan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je da se izbori održe u planiranom terminu u listopadu", kazala je.

Nikad nisam mislila da ću na ovo putovanje poći u vrijeme kad je naša sigurnost egzistencijalna, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ne izgleda dobro /

Američki analitičar razvio nekoliko scenarija završetka rata. U jednom Balkan uvučen u sukob, a ima i onaj s nukelarnim oružjem

Image
ne izgleda dobro /

Američki analitičar razvio nekoliko scenarija završetka rata. U jednom Balkan uvučen u sukob, a ima i onaj s nukelarnim oružjem

"Europa je suočena s katastrofom rata... Vjerujem da se mnogi, kad gledaju slike Kijeva i Mariupolja, sjećaju slika iz devedesetih, te slike su snažno obilježile i moju generaciju", izjavila je.

Sloboda i mir su jedini put, a Europa je kuća koja to treba osigurati, poručila je njemačka ministrica u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je povijesna odgovornost osigurati mir", kazala je.

Jako sam sretna da je baš Manuel Sarrazin postao specijalni izaslanik, ovdje je on valjda poznatiji od mene. Njegovo imenovanje je samo početak onog što mi planiramo. Pitaju se zašto posjeta Balkanu u vrijeme rata u Ukrajini, ja baš kažem upravo sada", kazala je Baerbock.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baerbock je doputovala u službeni posjet Sarajevu u sklopu turneje tijekom koje će boraviti i u Prištini te Beogradu, a potom putuje u Moldaviju. 

Ona je prvi visoki zapadni dužnosnik koji je stigao u regiju nakon invazije Rusije na Ukrajinu, što je potaknulo zabrinutost da bi se zbog toga mogla ponovno otvoriti krizna žarišta na zapadnom Balkanu, a poglavito u BiH, gdje vlasti Republike Srpske uporno slabe državne institucije i poduzimaju korake koji de facto vode secesiji tog entiteta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, šefica njemačke diplomacije novinarima je kazala kako njen dolazak na Balkan pokazuje koliko je važno raditi na očuvanju mira u Europi .

"U BiH moramo osigurati mir i boriti se protiv onih koji ugrožavaju mir. Ugrožavanje mira nećemo dopustiti", kazala je Baerbock.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako neće biti financijske i investicijske potpore za one koji rade na dezintegraciji BiH.
Ministrica vanjskih poslova BiH Turković izrazila je zahvalnost Baerbock i Njemačkoj na "30 godina zalaganja za mir i stabilnost zapadnog Balkana", a istodobno je pozvala na potporu kako bi se zaustavili secesionistički koraci vlasti u RS-u, ocijenivši da je to sada najveća sigurnosna prijetnja za BiH.

"Eskalacija u Ukrajini i kriza prouzročena u Europi samo su dalje zakomplicirale stanje u BiH", kazala je Turković najavivši da je BiH spremna prilagođavati svoju vanjsku politiku stajalištima koje u odnosu na ukrajinsku krizu bude zauzimala EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanjske granice BiH, kako je kazala, "za sada" nisu ugrožene, ali unutarnja situacija vodi daljnjoj destabilizaciji.

Potvrdila je da BiH traži dobivanje kandidatskog statusa u skraćenom postupku i određivanje datuma početka pregovora jer bi to bio doprinos stabilnosti BiH i cijele regije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapadni Balkan je slaba točka EU i mjesto na kojem se mora pokazati snaga i vanjskopolitička uloga Unije", kazala je Turković.

Kazala je kako u ime BiH poziva na hitan prekid vatre u Ukrajini kako bi se zaustavile patnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša srca su na strani onih koji se bore za slobodu, demokraciju i za europske vrijednosti. Tako je bilo i tako će biti uvijek", kazala je Turković.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo