Bura ne stišava / Njemačka vlada: Hrvatska mora odmah i potpuno razjasniti premlaćivanje migranata na granici s BiH

Image
Foto: RTL

Nekoliko dana poslije objave rezultata osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je sudjelovao hrvatski RTL i niz drugih velikih europskih medija

11.10.2021.
17:34
RTL
VOYO logo

Njemačka vlada je "s velikom zabrinutosti primila na znanje" brojne snimke, svjedočenja i druge dokaze iz osmomjesečnog novinarskog istraživačkog projekta o brutalnom premlaćivanju migranata na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Riječ je o nizu izvještaja i reportaža s kojima su prošlog tjedna u javnost izašli mediji koji su sudjelovali u projektu (od Der Spiegela do švicarskog SRF-a), među kojima je i hrvatski RTL za koji je u istraživanju radio RTL-ov novinarski tim Potrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DPA i drugi njemački mediji objavili su danas da je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Njemačke izjavio da "hrvatske vlasti moraju ovo brzo i u potpunosti razjasniti":

"Neprihvatljivo je zlostavljanje izbjeglica i migranata od strane graničara. Svaki oblik zaštite granice mora prije svega udovoljavati humanitarnim standardima, poštivati važeće međunarodne i pravne sporazume, te temeljne europske vrijednosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
incident na granici /

Božinović o premlaćivanju migranata na granici: 'Utvrđeno je da se radi o policajcima'

Image
incident na granici /

Božinović o premlaćivanju migranata na granici: 'Utvrđeno je da se radi o policajcima'

U vijesti DPA navodi se da migranti, čije je zlostavljanje dokumentirano, a za što je ministar vanjskih poslova Davor Božinović potvrdio da su počinitelji pripadnici Interventne policije, zbog onakvog brutalnog postupka nisu imali nikakve mogućnosti zatražiti azil.

Indikativno je da DPA ističe i to da "savezna njemačka vlada pozdravlja to što je Europska komisija odmah krenula istraživati ozbiljne optužbe i što je odlučno zatražila objašnjenje od dotičnih članica EU-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona (EK) u tome ima punu podršku Savezne vlade (Njemačke)", navodi se.

Ovakav razvoj situacije savršeno odgovara komentaru kojega je iste večeri nakon što je diljem EU-a odjeknuo skandal o defnitivnim brutalnostima na granici Hrvatske i BiH, dao SRF-ov višegodišnji izvjestitelj iz Bruxellesa Charles Liebherr:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska komisija će se morati opravdati. Parlament EU-a se već dugo vrlo intenzivno bavi ovim pitanjem i provodi i vlastite unutarnje istrage. Pobrinut će se za to da se Europska komisija izjasni i da interno skupa s Hrvatskom razjasni jesu li ove optužbe istinite."

Liebherr je tada rekao da Europski parlament već dugo vremena oštro kritizira odgovorne agencije zbog nasilja nad migrantima na vanjskih granicama EU-a, pri čemu je istaknuo Frontex, a nije zaobišao niti Europsku komisiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj u međuvremenu istraga traje.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo