PLINSKA KRIZA / Njemačka zaustavila Sjeverni tok 2, Medvedev pobjesnio: 'Dobrodošli u doba plina od 2000 eura za tisuću kubika!'

Image
Foto: AP

U sklopu sankcija prema Rusiji, njemački kancelar Olaf Scholz zaustavio je izdavanje uporabne dozvole projektu plinovoda Sjeverni tok 2

22.2.2022.
17:45
AP
VOYO logo

"Njemačka je osigurala dovoljno plina, ali njegove cijene mogle bi porasti zbog eskalacije sukoba u Ukrajini", upozorio je u utorak njemački ministar gospodarstva Robert Habeck. "Rat diže cijene", rekao je Habeck, koji se zalaže za smanjenje ovisnosti o ruskom plinu.

Uz eskalaciju sukoba u Ukrajini, glavna tema svjetskih medija danas je plin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin uputio pismo energetskoj konferenciji u Dohi najavio da će Rusija bez prekida nastaviti opskrbljivati svjetska tržišta prirodnim plinom, to je kasnije tijekom dana u Dohi potvrdio i ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov. "Želimo uravnotežena globalna tržišta plina", poručio je Šulginov.

Ipak, Njemačka je odlučila zadati udarac Rusiji upravo preko plina te je kasnije tijekom dana njemački kancelar Olaf Scholz izdao je nalog za zaustavljanje procesa certificiranja plinovoda Sjeverni tok 2. Taj je potez uslijedio kao dio sankcija zbog ruske izvazije na dvije istočnoukrajinske pokrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U trenutku kad kriza ključa /

Hrvatska šalje cyber-ratnike u pomoć Ukrajini, vojni izvor iz Litve. Aktivira li EU to obrambeno oružje po prvi put?

Image
U trenutku kad kriza ključa /

Hrvatska šalje cyber-ratnike u pomoć Ukrajini, vojni izvor iz Litve. Aktivira li EU to obrambeno oružje po prvi put?

„Priznanjem separatističkih područja na istoku Ukrajine Rusija je stvorila potpuno novu situaciju i zbog najnovijeg razvoja događaja moramo iznova sagledati situaciju, a to se tiče i projekta Sjeverni tok 2“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz i stavio projekt na led.

Iako je Putin naredio slanje vojske u te regije radi "očuvanja mira", tijekom dana su se predomislili i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako za sad neće slati vojnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, i dalje ostaje da je Njemačka  zamrznula projekt Sjeverni tok 2 koji je zapravo je već gotov i čekala se samo njegova uporabna dozvola. Taj projekt važan je za Rusiju jer bi tim plinovodom ruski plin išao direktno prema Njemačkoj i njenom snažnom gospodarstvu.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

(AP Images)
Zanimljivo je kako je i prije eskalacije krize s Rusijom, u Njemačkoj bila sve glasnija politička struja koja se zalagala za snažno ulaganje zemlje u kreiranje alternativnih i obnovljivih izvora energije kako bi se upravo smanjila ovisnost o fosilnim gorivima općenito, tako i o plinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralelno se i Velika Britanija odmiče od ruskog plina i nafte te je britanski premijer Boris Johnson poručio da to pomaže energetskoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva. 

"U Velikoj Britaniji smo uspjeli značajno smanjiti našu ovisnost o ruskom plinu. Samo tri posto naših opskrba plinom sada dolazi iz Rusije... Što se ova zemlja brže može oslanjati na vlastitu energiju, to ćemo biti prosperitetniji", rekao je Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss danas je rekla: "Rusija mora odgovarati za svoje postupke, koji će imati velike i teške posljedice. Europa mora smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu."

Nakon njemačkog poteza odmah je reagirao Kremlj te su izrazili žaljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kremlj se nada da je odgoda Sjevernog toka 2 privremena",rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Stigla je i reakcija Dmitrija Medvedeva, zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije te nekadašnji premijera Rusije: "Dobro. Onda dobrodošli u vrli novi svijet u kojem će Europljani vrlo uskoro plaćati 2000 eura za 1000 metara kubičnih prirodnog plina", objavio je Medvedev na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP IMAGES
Image
Foto: AP IMAGES

(AP Images)

Deutschlands Bundeskanzler Olaf Scholz hat den Stopp der Zertifizierung der Gaspipeline Nord Stream 2 angeordnet. Na ja. Herzlich willkommen in einer neuen Welt, wo die Europäer bald schon 2000 Euro pro Kubikmeter Gas zahlen werden!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na spomen cijene od 2000 eura za 1000 kubičnih metara plina, reagirali su i u našem sudsjestvu. Sve je komentirao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

"Odmah da kažem, to je za nas apsolutno neizdrživa cijena, tako da se nadam da ćemo postići neki povoljniji dogovor, ali je to neizdrživo. Ne znam tko to u Europi može  platiti, jer bez ruskog plina oni ne mogu. To što će tankerima da dovoze - to je prazna priča koja će namiriti tek dio potreba", zaključio je predsjednik Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se kotrplja plinska kriza, istovremeno je cijena sirove nafte porasla na 99 dolara po barelu. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo