MASOVNI EGZODUS / Njemačke kršćanske crkve napustio rekordan broj vjernika: 'Takvo stanje nas tišti'

Image
Foto: RTL

'Katolička crkva u Njemačkoj ima 272.771 vjernika manje nego prethodne 2018. godine. To je 22 posto više izlazaka iz crkve'

26.6.2020.
16:23
RTL
VOYO logo

Prošle godine dvije kršćanske crkve u Njemačkoj napustio je rekordanbroj vjernika, njih više od pola milijuna, priopćile su Katolička crkva i Protestantska crkva.

"Katolička crkva u Njemačkoj broji 272.771 vjernika manje nego prethodne 2018. To je 22 posto više izlazaka nego prethodne godine", objavila je Njemačka biskupska konferencija u Bonnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno je Protestantska crkva u Njemačkoj u Hannoveru priopćila kako 2019. broji 270.000 članova manje nego prethodne godine.

Ukupno u Njemačkoj nekoj od dviju glavnih kršćanskih crkvi trenutno pripada oko 43 milijuna građana, od 83 milijuna koliko Njemačka ima stanovnika. To je oko pet milijuna manje vjernika nego 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici obiju crkava su izrazili žaljenje zbog masovnog odlaska vjernika iz crkve te kao jedan od razloga istaknuli potrebu promjena unutar crkve.

"Ove brojke nas tište. Crkva se mora promijeniti i to već sada čini", rekao je predsjednik Vijeća njemačke Protestantske crkve Heinrich Bedford-Strohm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Baetzing je rekao kako se odlazak vjernika iz crkve „ne da uljepšavati nikakvim riječima“ te da su potrebne „hrabre promjene“ kako bi se proces odlaska vjernika zaustavio.

Stručnjak za crkveno pravo Thomas Schöller je za Njemačku novinsku agenciju rekao kako se proces napuštanja crkve događa i u godinama u kojima nisu zabilježeni skandali zbog seksualnog napastovanja maloljetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Katolička crkva gubi na privlačnosti čak i bez skandala", rekao je Schöller. On je naglasio kako posebice žene napuštaju crkvu razočarane "njezinom nespremnošću na promjene".

Image
PRIHODI POSTOJANI /

Rekordne brojke: Vjernici masovno napuštaju kršćanske crkve u Njemačkoj

Image
PRIHODI POSTOJANI /

Rekordne brojke: Vjernici masovno napuštaju kršćanske crkve u Njemačkoj

Prema podacima Instituta za svjetonazore iz 2018., najveću skupinu u Njemačkoj s obzirom na pripadnost vjerskoj skupini činile su osobe bez vjeroispovijesti, njih 31 milijun, što je čak 37 posto stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci smatraju da je i crkveni porez jedan od razloga službenog istupanja iz crkve. Pripadnici dviju najvećih crkava, Katoličke i Protestantske, u Njemačkoj plaćaju crkveni porez koji iznosi devet posto od poreza na dohodak.

Njemačka Katolička crkva je od crkvenogporeza 2018. ubrala 6,7 milijardi eura, a Protestantska crkva 5,8 milijardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo