Iz Bruxellesa / Njemački ministar financija: 'Ne bi trebalo biti zajedničkog zaduživanja zbog obnove Ukrajine'

Image
Foto: AP Images

Ali Nijemci su otvoreni prema ideji zapljene ruske imovine kako bi se iz nje financirali troškovi obnove. EU ukida i carine za Ukrajinu

24.5.2022.
20:17
AP Images
VOYO logo

Ne bi trebalo biti zajedničkog zaduživanja za financiranje poslijeratne obnove Ukrajine, rekao je u utorak u Bruxellesu njemački ministar financija Christian Lindner na sastanku s kolegama iz Europske unije.

Prošlog tjedna predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je planove za dugoročnu obnovu Ukrajine izrađenog po modelu Europskog plana oporavka nakon pandemije COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2020. godini 27 članica Unije dogovorilo se da će zajedničkim zaduživanjem uzeti zajmove s niskim kamatnim stopama iz kojih će financirati gospodarski oporavak bloka nakon pandemije. Lindner je u utorak isključio takav pristup na sastanku u Bruxellesu gdje se razgovara o ekonomskim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

Image
tek za 15 ili 20 godina /

Francuski ministar: 'Treba biti iskren. Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za 6 mjeseci ili godinu, lažemo'

Image
tek za 15 ili 20 godina /

Francuski ministar: 'Treba biti iskren. Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za 6 mjeseci ili godinu, lažemo'

"Za Njemačku, moram jasno reći. Zajam poput Next Generation EU ne dolazi u obzir", rekao je Lindner nakon sastanka. Njemački ministar financija ipak je otvoren za razgovore o zaduživanju kako bi se Ukrajini zajamčili zajmovi na individualnoj osnovi s državama članicama EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen je predstavila plan kratkoročne pomoći Ukrajini paketom od 9 milijarda eura. Tehničke pojedinosti za taj paket moraju se razjasniti, rekao je Lindner.

Njemačka je otvorena prema soluciji zapljene ruske imovine kako bi se iz nje financirala obnova Ukrajine, rekao je Lindner, ali tu je, naravno, potrebno razlikovati privatnu od državne imovine. Osim toga, Europsko vijeće prihvatilo je i prijedlog slanja 500 milijuna eura vojne pomoći Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojna pomoć 2 mld eura

Time se ukupna vojna pomoć EU-a za Ukrajinu penje na 2 milijarde eura. Ministri financija prihvatili su i privremene trgovinske mjere ukidanja carina za uvoz u EU pojedinih industrijskih i poljoprivrednih proizvoda kao što su voće i povrće iz Ukrajine.

Također, Vijeće Europske unije koje zastupa 27 zemalja članica odobrilo je u utorak ukidanje carina na uvoz iz Ukrajine na godinu dana kako bi pomoglo gospodarstvu te zemlje na koju je Rusija izvršila agresiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu mjeru, koju je Europska komisija predložila 27. travnja, odobrio je Europski parlament 19. svibnja. Odluka je dakle potvrđena i stupit će na snagu dan nakon njezina objavljivanja u Službenom listu EU-a, dodaje Vijeće u priopćenju.

Ukidanje carina "olakšat će trgovinsku razmjenu s Ukrajinom nakon (ruske) agresije i pomoći njezinu gospodarstvu", izrazio je zadovoljstvo potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis na tiskovnoj konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilateralna trgovina EU-a i Ukrajine iznosila je lani 52 milijarde eura, navodi europsko izvršno tijelo. Taj se broj udvostručio od 2016.

No od veljače i početka ruske invazije, poljodjelska i industrijska proizvodnja Ukrajine teško su stradale, kao i njezine trgovinske veze s ostatkom svijeta, jer je ruska mornarica zapriječila izlaz zemlje na more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će ukrajinski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti za 35 posto, pokazuje procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavljena 19. travnja.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo