okupljanje ekstremne desnice / Njemački neonacisti: 'Na našu konvenciju stiže bivši hrvatski general i zastupnik'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Željko Glasnović sudjelovat će na stranačkoj konvenciji NPD-a posvećenoj izborima za Europski parlament sljedeće godine

25.10.2018.
12:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Neovisni saborski zastupnik Željko Glasnović gostovat će zajedno s još nekim predstavnicima europske ekstremne desnice na stranačkoj konvenciji radikalno desne Nacionalnodemokratske stranke Njemačke (NPD) sredinom studenoga, objavio je NPD na svojim internetskim stranicama.

Osim Glasnovića, koji je predstavljen kao "bivši hrvatski general i zastupnik hrvatskog parlamenta" na stranačkoj konvenciji posvećenoj izborima za Europski parlament sljedeće godine sudjelovat će i osnivač populističke francuske Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen, španjolski političar Alberto Torresano, kojeg organizator predstavlja kao "bivšu osobu od povjerenja Francisca Franca" te osnivač krajnje desne talijanske stranke Forza Nuova (FN), neofašist Roberto Fiore.

Glasnović, koji je u Sabor ušao kao predstavnik dijaspore na neovisnoj listi, član je kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku uz Zlatka Hasanbegovića i Brunu Esih. NPD je osnovan 1964., a stranku se uglavnom opisuje kao neonacističku. Pred njemačkim ustavnim sudom dosad je nekoliko puta propao pokušaj njezine zabrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud je prošle godine odbacio jedan takav pokušaj uz obrazloženje kako se radi o "nevažnoj stranci na saveznoj razini" i kako bi njezina zabrana bila "nesrazmjerna" s obzirom na to da zbog svoje sporedne uloge u političkom životu, iako je "jasno protuustavna i povezana s povijesnim nacionalsocijalizmom", ne može ugroziti ustavni poredak Njemačke.

NPD na saveznim izborima nikada nije prešao izborni prag. Konzervativno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) izbjegava kontakte s NPD-om jer ne želi da je javnost poistovjećuje s neonacizmom. 

NPD se mnogo oštrijom retorikom od AfD-a zalaže za strogo ograničenje useljavanja. Predstojeća konvencija, kako se navodi u najavi, u potpunosti će biti posvećena "očuvanju životnog prostora Europe".

"Naša domovina uskoro više neće biti prepoznatljiva. I dok su istočnoeuropske zemlje prepoznale opasnost Njemačka i zapad Europe bezglavo srlja u propast", poručuje NPD. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo