Opasno je i po život / Njuh se vratio, ali mjesecima poslije kava im smrdi po trulom mesu, benzinu ili fekalijama, meso im miriši na ruže…

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Donosimo objašnjenje za simptom dugotrajnog Covida od kojega neki pate i 400 dana otkako su se zarazili

20.6.2021.
13:00
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Početkom godine znanstveni časopis Rhinology objavio je članak grupe belgijskih i britanskih znanstvenika u kojem su objasnili da oni koji su preboljeli covid, a ostali su bez osjetila njuha ili okusa, probleme trpe još mjesecima. 

Točnije, oko dvije petine onih koji su imali ove simptome covida, poremećena osjetila njuha ili okusa imaju još i tri mjeseca nakon što su prvotno izgubili osjećaj za miris ili okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarka Der Spiegela specijalizirana za znanost u svom članku sada posebno se bavila parosmijom kod ovih ljudi, odnosno fenomenom da su opet u stanju onjušiti ili okusiti, ali da su im mirisi i okusi totalno pogrešni.

Izvještaj kao primjere kavu, luk ili zubnu pastu koji odjednom mirišu, bolje reći zaudaraju na trulo meso, na paljevinu… Članak, pak, podsjeća na mnoštvo drugih izvještaja koji su spominjali benzin, fekalije i mnoge druge simptome parosmije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"... i tako mozak dobije krivu sliku"

Navodi se ono što je poznato odranije, da osjećaj mirisa kod ljudi (kao i kod mnoštva životinja) počinje podražajima koje registriraju osjetilne stanice u sluznici u nosu. Kad čovjek biva izložen SARS-CoV-2 upravo tu nastaju problemi, često i prvi.

Ove stanice sadrže receptore ACE2, točno one preko kojih se virus veže tijekom prodora u organizam. Na početku pandemije, upravo je taj trag znanstvenicima jako pomogao da slijede  poremećaje glavnih metaboličkih organa i tkiva koji se primjećuju kod teških ili težih slučajeva oboljelih od Covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nije to baš mali problem /

Izgubili ste miris i okus zbog koronavirusa? Evo kako ih možete pokušati vratiti

Image
nije to baš mali problem /

Izgubili ste miris i okus zbog koronavirusa? Evo kako ih možete pokušati vratiti

Ove stanice dotični protein sadrže stotinama puta više od ostalih, dolazi do upale i… oboljeli primjećuje jedan od tipičnih simptoma Covida.

"Njušenje je zapravo kodiranje mirisa. To si možemo predočiti poput abecede, gdje se riječ 'ruža' sastoji od slova r, u, ž i a. Molekule mirisa podražuju receptore različitih tipova koji predstavljaju, na neki način, 'slova'", objasnio je za Der Spiegel Thomas Hummel, profesor na Klinici i poliklinici za otorinoralingologiju na Sveučilišnoj klinici u Dresdenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali, ako nekih receptora tamo više nema, u slagalici mirisa ostaju rupe i do mozga dolazi pogrešan signal", objasnio je.

On je rekao i to da parosmija po osobu koja od nje pati, može biti katastrofalna. Pritom nije mislio samo na razvijanje depresije ili tjeskobe, čak niti na probleme s prehranom, jer kako pojesti komad mesa koji smrdi na spaljenu gumu? Ili juhu koja… bolje niti ne navoditi sve mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umalo izgorjeli u požaru u svom domu

Naveo je kao primjer obitelj iz Teksasa koja je preboljela Covid, koja je za sobom vukla poremećen osjećaj njuha i jedne noći u siječnju ove godine u posljednji trenutak pobjegla iz svoje kuće koja se do tada već sasvim pretvorila u buktinju.

"Ima pacijenata kojima se osjet mirisa nije oporavio niti 400 dana otkako su se zarazili", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo