novitet u austriji / Nova promjena zakona: Zatvor i kazna do 10.000 eura za isticanje ustaških simbola

Image
Foto: Ilustracija / Zeljko Mrsic/PIXSELL

Kad je riječ o zabrani simbola ustaškog režima, ne precizira se točno o kojim se pozdravima ili znakovlju radi, jer će lista tek biti sastavljena

22.11.2018.
17:00
Ilustracija / Zeljko Mrsic/PIXSELL
VOYO logo

Austrijska je vlada prihvatila novelu postojećeg zakona o zabranjenim simbolima totalitarnih režima pa će se tako od ožujka sljedeće godine kažnjavati isticanje ustaških simbola, javlja Večernji.

Inicjijativu je pokrenuo ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl (Slobodnjačka stranka) u rujnu ove godine. Isticanje zabranjenog znakovlja kažnjavat će se kaznom od 4.000 eura i zatvorom od mjesec dana. Ukoliko se djelo ponovi, kazna se diže na 10.000 eura i šest tjedana zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba protiv političkog režima

Austrijski zakoni trenutno zabranjuju samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije, ali i oni koji se odnose na al-Qaedu i ISIL. Nova promjena usredotočila se na znakovlje militantnih li fundamentalističkih skupina poput Hamasa, a ministar Kickl tak potez naziva "borbom protiv političkog islama". 

Kad je riječ o zabrani simbola ustaškog režima, ne precizira se točno o kojim se pozdravima ili znakovlju radi, jer će lista tek biti sastavljena, no potez nije neočekivan, javlja Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo