s podmornice / Nova provokacija: Sjeverna Koreja dan nakon objave obnove pregovora s SAD-om ispalila balistički projektil

Image
Foto: AP

Ispaljivanje je vjerojatno podsjetnik Sjeverne Koreje na sposobnosti njezina oružja uoči pregovora s Washingtonom, kažu analitičari

2.10.2019.
8:34
AP
VOYO logo

Sjeverna Koreja ispalila je najmanje jedan projektil sa svoje istočne obale u srijedu za koji Južna Koreja kaže da je mogao biti ispaljen s podmornice, dan nakon što je Pjongjang objavio obnovu pregovora s SAD-om u svrhu dokončanja nuklearnog programa.

Japanski premijer Shinzo Abe osudio je ispaljivanje, kako je rekao, dva projektila, od kojih je jedan pao u vode japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) kazavši da je to kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispaljivanje je vjerojatno podsjetnik Sjeverne Koreje, koja odbija rezolucije UN-a o zabrani uporabe tehnologije balističkih projektila kao kršenje prava na samoobranu, na sposobnosti njezina oružja uoči pregovora s Washingtonom, kažu analitičari.

Pregovori u svrhu obustave sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa u zastoju su od drugog summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una u Vijetnamu u veljači, koji se završio bez postizanja dogovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Projektil dosegao visinu od 910 kilometara

Južnokorejska vojska rekla je da je detektirala ispaljivanje projektila koji je dosegao udaljenost od 450 kilometara i visinu od 910 kilometara. Vjerojatno je posrijedi od ranije poznat projektil tipa Pukguksong, koje je još u fazi razvoja i može se ispaljivati s podmornice (SLBM).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće nacionalne sigurnosti u Seulu izrazilo je "snažnu zabrinutost" zbog ispaljivanja, za koje kažu da može biti SLBM, prema izjavi koju je objavila Plava kuća, a što se dogodilo samo dan nakon objave o nuklearnim pregovorima na radnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo