sporni metapodaci / Nova razina skandala: Facebook prikuplja podatke o pozivima i porukama s Android mobitela

Image
Foto: AP

U Facebook arhivama upravo je otkriveno da ih interesiraju i podaci s kime telefoniramo te kome šaljemo SMS poruke

27.3.2018.
10:11
AP
VOYO logo

Skandal oko Facebooka već se danima ne stišava otkako je otkrivena nedovoljna zaštita privatnih podataka korisnika. Podaci o preko 50 milijuna korisnika dospjelo je u ruke tvrtke Cambridge Analytica koja je pak to iskoristila za manipuliranje glasačima.

No najnovija informacija je da Facebook ima pristup čak i onim podacima za koje nitko ne bi mislio da ih se može dohvatiti, javlja NBC News. Na Facebooku tako se štošta može o vama otkriti i to samo kroz klikove, sviđanja pa i informacija koje sami postavimo, logično. S druge strane, u Facebook arhivama upravo je otkriveno da ih interesiraju i podaci s kime telefoniramo te kome šaljemo SMS poruke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je developer Dylan Mckay, uslijed spomenutog skandala otišao na Facebook i odande preuzeo vlastitu arhivu, sve podatke koje društvena mreža o njemu čuva i doista se iznenadio. Osim što je našao vlastite objave, našao je tako podatke o prijateljima i oglašivačke preferencije te podatke sa svojeg Android mobitela koji su uključivali povijest poziva i poruka. To su tzv. metapodaci koji pokazuju vrijeme i trajanje odlaznih i dolaznih poziva, kao i brojeve s kojima su poruke ili pozivi bili uspostavljeni. Tu činjenicu potvrdili su i drugi korisnici. 

Facebook je na ove navode reagirao putem bloga, u kojem su naveli da je istina kako neke podatke o kontaktima s telefona prikupljaju, ali samo prilikom instalacije aplikacije Messenger ili Facebook Lite na Android telefone, i samo ako to korisnik dozvoli. Podaci se, kažu, ne ažuriraju s vremenom, niti ih društvena mreža ikome prodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo