Drugi pokušaj / Nova Trumpova antiimigracijska uredba: pošteđeni oni s dvostrukim državljanstvom, ali na udaru istih sedam zemalja

Image
Foto: AP

Nova verzija uredbe poštedit će one koji već imaju dozvolu boravka za SAD i one s dvostrukim državljanstvom

20.2.2017.
10:32
AP
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump morao je ublažiti svoju antiimigracijsku mjeru: nova verzija će poštediti one koji već imaju dozvolu boravka za SAD ("zelenu kartu") i one s dvostrukim državljanstvom, ali će se fokusirati na stanovnike istih sedam muslimanskih zemalja na koje se odnosila i prvotna uredba: Iran, Irak, Siriju, Jemen, Somaliju, Sudan i Libiju.

Nakon što je nekoliko sudova u saveznim državama ukinulo njegovu uredbu, proglasivši je protuustavnom, Trump se morao malo povući. Njegova je prvotna uredba ujedno izazvala kaos diljem zemlje, naročito na aerodromima, gdje je nekim američkim državljanima također bio zabranjen ulazak u zemlju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt uredbe je još podložan promjenama prije njezinoga potpisivanja, što bi se trebalo dogoditi ovoga tjedna. 

Iako ova nova mjera ne zabranjuje automatski ulazak u zemlju sirijskim izbjeglicama, vjeruje se da će ih se primati manje nego dosada. Jer, čak i kada je sud donio odluku o ukidanju Trumpove odredbe, ostavili su neizmjenjen dio koji kaže da će se primati maksimalan broj od 50,000 izbjeglica godišnje, što je upola manje nego za vrijeme Obamine administracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike