395 glasova u Bundestagu / Novi kancelar, nakon 'željezne kancelarke', 'betonsko lice' i primopredaja vlasti uz: 'Dragi Scholz!', 'Draga Merkel'

Image
Foto: AP

On će voditi prvu vladu Njemačke sastavljene od tri stranke. Usred brojnih čestitki, malo tko mu je tako biranim čestitao kao ona koja je vladala 16 godina!

8.12.2021.
18:49
AP
VOYO logo

Njemačka je i službeno dobila nasljednika Angele Merkel. U Bundestagu je za devetog kancelara izabran 63-godišnji socijaldemokrat Olaf Scholz

Prisegnula i cijela njegova vlada sastavljena od 16 ministara koja u svoje prioritete stavlja borbu protiv pandemije i klimatskih promjena. Ida Hamer...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je bio veliki dan za Olafa Scholza:

"Zaklinjem se da ću svu svoju snagu posvetiti dobrobiti njemačkog naroda, raditi u njegovu korist i zaštitu. Držat ću se i štititi njemački ustav i zakone, savjesno ću ispunjavati svoje dužnosti i zalagat ću se za pravdu jednaku za sve."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Scholza je glasalo 395 zastupnika, 303 ih je bilo protiv, a šest se suzdržalo od glasanja. 

Izbor Scholza za kancelara predložio je njemački predsjednik nakon što je Socijaldemokratska partija Njemačke osvojila najviše glasova na izborima u rujnu. Danas mu je uručio kancelarsku povelju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kancelaru, primite moje tople čestitke", kazao mu je predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

16-godišnju vladavinu Angele Merkel bit će teško nadmašiti; puno Nijemaca smatra i danas da je bila odlična, bilo je to 16 godina bez skandala... Upravo je Angela Merkel bila prva s kojom je novi kancelar razgovarao nakon svečane prisege. Na svečanosti primopredaje poželjela mu je sreću na novom radnom mjestu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čestitam časnom kancelaru, dragom Olafu Scholzu. Iz vlastitog iskustva znam koliko je dirljiv trenutak kada ste izabrani na ovu dužnost. Pogađate da je to uzbudljiv, ispunjujući i zahtjevan posao. Ako ga obavljate puni radosti, može biti jedan od najboljih poslova ikada, biti odgovoran za ovu zemlju."   

"Draga gospođo Merkel, draga kancelarko, zahvaljujem vam na poslu koji ste radili ovih 16 godina. Vjerujem da možemo reći kako je doba dok ste bili kancelarka bilo odlično i da ste napravili velike stvari", uzvratio joj je Scholz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš kao njegovu prethodnicu, i Scholza opisuju kao čovjeka bez pretjeranog pokazivanja emocija, zbog čega je dobio nadimak "betonsko lice."

Po struci pravnik, Scholz je u stranku ušao već sa 17 godina, no njegova je ozbiljnija politička karijera počela više od 20 godina kasnije, kada je kao 40-godišnjak na parlamentarnim izborima izabran za zastupnika u Bundestagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada je u prvoj koalicijskoj vladi Angele Merkel obnašao funkciju ministra rada, a u međuvremenu je sjeo na čelo grada-savezne pokrajine Hamburg da bi se nakon izbora 2017. godine ponovno vratio u vladu Angele Merkel kao ministar financija. 

Scholz postaje čelnik koalicijske vlade, prve u povijesti sastavljene od tri političke opcije: Socijaldemokrati,  Zeleni i liberali. S njim je i 16 ministara formalno stupilo na dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scholz je u braku dulje od 20 godina. Njegova je supruga također socijaldemokratska političarka i ministrica obrazovanja u vladi Savezne pokrajine Brandenburg. Nemaju djece, žive u predgrađu Berlina u kojem u slobodno vrijeme Scholz džogira i vesla. Od danas tog će slobodnog vremena biti sve manje.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo