recipročne mjere / Nastavak prijepora Beograd-Priština oko registracijskih oznaka. Vučić pozvao Kosovo da se 'urazumi'

Image
Foto: AP Images

Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole

31.7.2022.
16:06
AP Images
VOYO logo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u nedjelju Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se "urazume" kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni "ulazno-izlazni dokument".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirajući na te odluke, Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovsklih Srba koji su iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.

Vučić je na izvanrednoj konferenciji za medije ocijenio da je situacija za Srbe na Kosovu "vrlo komplicirana" i da Srbija nikad nije bila "u kompleksnijoj i težoj situaciji nego danas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'STRAŠNA ISTINA' /

Vučić pozvao građane Srbije na obljetnicu Oluje, prokomentirao i Jasenovac

Image
'STRAŠNA ISTINA' /

Vučić pozvao građane Srbije na obljetnicu Oluje, prokomentirao i Jasenovac

"Moj savjet je samo da svi budu mirni. Šta god da pokušaju uraditi (kosovske vlasti), sačuvajmo pribranost. Ne dajmo Albancima nijedan povod da počnu da pucaju u masu", izjavio je Vučić.

Nazivajući Kosovo "lažnom državom", a kosovskog premijera Albina Kurtija "miljenikom Kvinte", Vučić je ocijenio kako se čini da "netko namjerno želi isprovocirati dodatne dodatne napetosti i probleme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da malo vode računa o međunarodnom pravu i realnosti na terenu i da ne dozbole da njihovi štićenici izazovu sukob", rekao je Vučić.

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, Kurti je u nedjelju rekao da je riječ o recipročnim mjerama i obećao da će Priština učiniti sve da primjena spornih mjera ne izazove probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema mjesta napetosti, nema mogućnosti za destabilizaciju. Radi se nešto što je legitimno, legalno. Oni koji govore o nasilju, blokadama, destabilizaciji i tenzijama govore o sebi, a ne o nama", rekao je Kurti, prema izvješćima prištinskih medija na albanskom.

Procjenjuje se da na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, ima desetak tisuća automobila s registarskim tablicama izdanim u Srbiji poput PR (Priština), KM (Kosovska Mitrovica) i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napetosti su počele u rujnu 2021. kada je Priština uvela reciprocitet registarskih tablica, zahtjevajući od vozača automobila sa srpskim registracijama da prekrivaju državne simbole dok se voze po Kosovu.

Srbija i Kosovo postigli su 2013. pod pokroviteljstvom EU-a tzv. Briselski sporazum o normaliziranju odnosa, a obje strane se uzajamno optužuju za njegovo kršenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beograd osuđuje Prištinu da nije dopustila formiranje Zajednice srpskih općina, koju Kosovo uspoređuje s Republikom Srpskom u BiH, aludirajući na nestabilnosti kojima pridonose vlasti tog većinski srpskog entiteta.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo