novosti iz Slovenije / Novi sustav naplate cestarina stvorio gužve na granici: Na Macelju se čeka 3, a na Bregani 4 sata

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Uvođenjem novog DarsGo cestarinskog sustava cestarine se više ne mogu redovito plaćati na naplatnim postajama

3.4.2018.
14:35
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Od 1. travnja nastupila je odluka Republike Slovenije o uvođenju elektronske naplate cestarina za sva vozila s maksimalnom dopuštenom masom od preko 3,5 tona.

Uvođenjem novog cestarinskog sustava za tzv. teška vozila, poznatijeg kao DarsGo sustav, cestarine se više ne mogu redovito plaćati na naplatnim postajama, a isto vrijedi i za plaćanje cestarine s postojećim elektroničkim medijima Dars (DARS kartice i ABC oznake).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sada, svako vozilo koje koristi slovenske autoceste mora biti registrirano za korištenje DarsGo sustava i opremljeno s DarsGo jedinicom koja omogućuje izračun cestarine. DarsGo jedinicu, kao i registraciju vozila za korištenje slovenskih autocesti moguće je kupiti u DarsGo servisima u Ljubljani, Lopati, Gruškovju, Mariboru, Grabonošu i Obrežju te na određenim benzinskim postajama u odmorištima uz autoceste. 

S obzirom na činjenicu da je 1. travnja bio u nedjelju, na sam Uskrs nakon kojeg je uslijedio još jedan neradni dan, uskrsni ponedjeljak, utorak je bio prvi dan za testiranje novog sustava naplate cestarina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se kako velik broj vozača nije bio spreman na ove promjene. HAK je na svojim stranicama objavio informaciju prema kojoj "zbog pojačanog priljeva teretnih vozila prema GP Macelj u smjeru Slovenije, prometna policija iste isključuje iz prometa na autocesti A2 Zagreb-Macelj kod odmorišta "Lepa Bukva". Kolona je duga namanje dva kilometra, a promet se odvija jednim trakom od 53. do 56. kilometra u smjeru Maclja".

Slovenski prometno-informacijski centar javlja kako teretna vozila na ulaz u Sloveniju na graničnom prijelazu Dobovec/Lupinjak čekaju oko dva i pol sata. Najveća je gužva na prijelazu Bregana gdje kamioni stoje i po četiri sata dok se na graničnom prijelazu Macelj čeka dva i pol sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo