'Novi' par SAD-a / Novi stanari Bijele kuće: Bidenov su život obilježile velike tragedije, a Jill je 'žena stijena' koja će napraviti što nijedna prva dama nije

Image
Foto: Instagram

U politici su oduvijek, pružaju ruku pomirenja protivnicima, dobri su prijatelji s Obaminom obitelji, ali njihov život bio je sve samo ne savršen

20.1.2021.
8:55
Instagram
VOYO logo

Opraštamo se od obitelji Trump koja je, na čelu s bivšim predsjednik Donaldom Trumpom, pokazala javnosti pregršt nefunkcionalnosti i skandala. Na čelo SAD-a sada dolazi obitelj Biden s novim američkim predsjednikom Joe Bidenom.

U centru pažnje bit će budući predsjednik sa svojom suprugom Jill. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Joe Biden? 

Joe Biden rođen je 20. studenoga 1942. godine u Scrantonu, Pennsylvaniji. Najstariji je izabran predsjednik SAD-a u povijesti. U braku je s Jill Jacobs Biden od 1977. godine, o kojoj će nešto kasnije biti riječi, a prije nje bio je s Neiliom Hunter Biden do 1972. godine koja je poginula u prometnoj nesreći. S njom ima troje djece: Naomi, Roberta i Joseph, a s Jill ima Ashley

Prvi put, od ukupno šest, je za senatora iz savezne države Delaware bio izabran 1972. godine. Veliki je prijatelj bivšeg predsjednika Baracka Obame, te je obnašao dužnost 47. potpredsjednika SAD-a za vrijeme njegovog mandata. Često spominje Barackovu brigu o zdravlju kojom se i sam vodi (Obama healthcare). Pred sam kraj mandata, 12. siječnja 2017., predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama Bidenu je dodijelio najviši američki civilni orden SAD-a: Predsjedničko odličje slobode. Dobio je poseban orden "with distinction", koji su prije njega samo dobili papa Ivan Pavao IIRonald Wilson Reagan i Colin Luther Powell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidatima se ponudio kao bolji izbor na ovim predsjedničkim izborima zbog dugogoišnjeg bavljenja politikom, ali i jer se pokazao kao osoba koja će pružiti stabilnost u ovim teškim vremenima. I nakon činjenice da su ga Donald Trump, ali i mnogi Amerikanci na društvenim mrežama optuživali nebrojeno puta za pedofiliju, Biden pruža republikancima ruku za suradnju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov život obilježile su tragedije - prvu suprugu i tek rođenu kćer izgubio je u automobilskoj nesreći, a njegov sin Beau Biden preminuo od raka mozga.

Image
tko je Jill? /

Svi detalji supruge Joe Bidena: Odlučila se na neočekivani potez i njime će modernizirati ulogu prve dame

Image
tko je Jill? /

Svi detalji supruge Joe Bidena: Odlučila se na neočekivani potez i njime će modernizirati ulogu prve dame

'Žena stijena' koja će zadržati posao profesorice

Jill Jacobs rođena je 20. siječnja 1951. godine i odrasla je u predgrađu Philadelphije.  Jill se razvodila od svog prvog supruga kada je upoznala Bidena, a par se vjenčao 1977. Bidenovi imaju kćer Ashley, rođenu 1981. Dok je podizala obitelj, Biden je stekla dvije magistarske diplome. Ima i doktorat u području obrazovanja, a sada predaje na veleučilištu u Virginiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jill će imati priliku modernizirati ulogu prve dame za 21. stoljeće tako što će zadržati posao profesorice. "Većina Amerikanki usklađuje poslovni i privatni život, ali prvim damama to nikada nije bilo dopušteno", rekla je Katherine Jellison, profesorica povijesti sa Sveučilišta Ohio.

​"Ako Biden nastavi predavati, ona će zauvijek promijeniti očekivanja i limitiranost ove pozicije", rekla je za AFP Kate Andersen Brower, autorica knjige "First Women: The Grace & Power of America's Modern First Ladies", prenosi Politico

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je Barack Obama dobar s Joeom, tako je Jill sudjelovala na važnim događanjima s prvom damom Michelle Obamom. Jill je jedna od Joeovih najučinkovitijih i najsnažnijih zamjena bila i ostala za vrijeme kandidature za predsjednika. 

Po uzoru na svog supruga, želja joj je pružiti ruku podrške i pomirdbe republikancima, a isti odnos uspoređuje s tragedijama koje su pogodile Joea: "Kako sastaviš slomljenu obitelj? Na isti način na koji sastaviš cijelu naciju", rekla je Biden. "Ljubavlju, razumijevanjem i malim djelima suosjećanja. Hrabrošću. Nepokolebljivom vjerom", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo