Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nova pravila

Novi udarac za Trumpovog zeta: Kushner izgubio pristup strogo povjerljivim informacijama

'On je cijenjeni član tima i nastavit će raditi važan posao koji radi od početka u administraciji'

Image
Foto: AP Images
Hina/ 28.2.2018. u 7:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zet američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegov visoki savjetnik Jared Kushner izgubio je pravo na pristup strogo povjerljivim informacijama, rekla su dva izvora upoznata s tim predmetom u utorak, javili su američki mediji.

Kushner, koji je posljednjih godinu dana radio uz privremeno dopuštenje pristupa strogo povjerljivim informacijama, prošli je tjedan na to izgubio pravo nakon što je šef kabineta John Kelly uveo nova pravila vezana uz sigurnost.

Treći dužnosnik, koji je također želio ostati neimenovan, kazao je da je zamjenik državnog odvjetnika Rod Rosenstein nedavno predao Bijeloj kući novu informaciju koja je dovela do uskraćivanja dozvole Kushneru. Nije poznato o kakvoj se informaciji radi.

Također nije jasno hoće li i kada Kushner, bogati njujorški poslovni čovjek oženjen za Trumpovu kći Ivanku, ponovno dobiti dozvolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Međutim, mediji kažu da Kushner nije jedini već da su svi oni koji su radili uz privremeno dopuštenje ostali bez njega, te su u petak informirani da sada imaju dozvole koje im omogućuju uvid u dokumente niže razine važnosti.

"Moje istrage potvrdile su da ima desetak ili više ljudi na Kushnerovoj razini čiji je proces (dobivanja dozvola) usporen, nije neobično da taj proces dugo traje u novoj administraciji", rekao je Kushnerov odvjetnik Abbe Lowell.

Upravo se čita

Predsjednikov dnevni brifing dijeli se vrlo malom broju najviših američkih dužnosnika. Taj dokument uključuje strogo povjerljive obavještajne analize, informacije o CIA-inim operacijama te obavještajna izvješća koja dostavljaju službe zemalja saveznika.

Politika novih sigurnosnih pravila "neće utjecati na Kushnerovu mogućnost da nastavi raditi vrlo važan posao koji je dobio od predsjednika", rekao je Lowell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Drugi je američki dužnosnik kazao da će bez dozvole Kushner imati vrlo limitiran uvid u iznimno osjetljive dokumente, uključivo one koji se tiču Kine i Rusije.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders nije željela komentirati Kushnerov status na susretu s novinarima u utorak.

“On je cijenjeni član tima i nastavit će raditi važan posao koji radi od početka u administraciji", rekla je Sanders.

Hina/ 28.2.2018. u 7:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba